El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés celebra el dia del soci amb el ball de La Quadrilla

1631
Ball de la Quadrilla
Ball de la Quadrilla

El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés continua preservant i les tradicions martorellenques i, aquest diumenge, ha tornat a viure una de les manifestacions més genuïnes del nostre folklore, La Quadrilla, amb la participació d’uns 225 ballarins. Els socis han gaudit d’un lunch a la Sala dels Miralls per recuperar forces.

La vetllada s’ha iniciat amb l’habitual concert-vermut al migdia, amenitzat pels estàndards de l’Orquestra Selvatana, amb l’assistència de 750 socis. A les 18.00h, ha començat el ball de gala de La Quadrilla, els capdavanters del qual han estat Joaquim Gotsens Perpinyà i Antònia Moreno Trigo. Entre els ballarins hi havia, un any més, l’alcalde Xavier Fonollosa i la seva dona.

La Quadrilla (del francès quadrille) és un tipus de ball de saló, hereu de l’antiga contradansa francesa del segle XVIII, que va estar de moda des de principis de segle XIX fins a la Primera Guerra Mundial. La paraula deriva de quadrat, doncs fa referència a la forma en la qual es ballava la dansa, que originàriament era en grups mixtes que dansaven en forma de quadrat. Es tractava d’un ball en el qual el joc i la coqueteria estaven a l’ordre del dia, i destacava sobretot per la riquesa, l’elegància i l’originalitat dels vestits.

És també la dansa pròpia de Martorell. Es creu que aquesta dansa, va arribar al municipi de la mà d’uns soldats que van participar a la Guerra del Rosselló, d’aquí que el ball comenci amb una música amb aires de marxa, que contrasta amb l’aire més cortesà de la resta de parts (contradansa, mirallet, ball pla, cargols…).

Ball de la Quadrilla
Ball de la Quadrilla