El Centre Cultural rep la 27a Jornada de l’ACUC, un espai per compartir els avenços de la urologia entre professionals

389
27a jornada anual de l'Associació Catalana d'Uròlegs de Comarques

L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural ha acollit aquest dissabte la 27a jornada anual de l’Associació Catalana d’Uròlegs de Comarques (ACUC). L’edició d’enguany compta amb el suport l’Ajuntament de Martorell i és organitzada pel servei d’Urologia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), dirigit pel cap de servei Miguel Puyol i amb la col·laboració de Cristóbal Ramírez.

L’objectiu de la jornada és proporcionar un espai d’intercanvi de coneixements i experiències entre professionals de la urologia, fomentant així el desenvolupament i l’excel·lència en aquesta disciplina mèdica. El programa consta de la presentació de comunicacions, casos breus i vídeos sobre litiasi, infeccions urinàries, urologia funcional i urologia oncològica, a més de les darreres novetats tecnològiques en aquesta àrea.

Cristóbal Ramírez, metge especialista en urologia, ha explicat que “aquesta sessió ja fa més de 25 anys que es du a terme, i es tracta d’una jornada anual on es revisen les patologies i tecnologies més actuals, i compta amb la participació de joves i d’experts, que comparteixen les seves idees en taules rodones”.

“D’una banda, hem revisat la patologia funcional, és a dir, els avenços respecte a la incontinència urinària refractària a tractament quirúrgic; hem parlat també, en una taula d’infeccions urinàries, els últims avanços que hi ha en les profilaxis; ens hem endinsat en el làser prostàtic de cirurgia mínimament invasiva per la hiperplàsia prostàtica; hem revisat els avanços en tecnologia endourològica per les litiasis urinàries, i no ens hem descuidat de la part d’oncologia i els avenços en els fàrmacs pel càncer de pròstata”, ha afegit.

Cristóbal Ramírez, metge especialista en urologia

La part final s’ha tancat amb la taula sobre Urgències Extrahospitalàries a càrrec d’Isabel Bové, del Servei d’Emergència Mèdiques (SEM) i Javier Sevilla, de Bombers de Barcelona, amb l’atenció centrada en com actuar en situacions crítiques fora de l’entorn de l’activitat assistencial habitual.

Per la seva banda, Jordi Trelis Navarro, director general de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), ha destacat la importància del mètode de salut comarcal, dins d’un sistema que “prioritza els grans hospitals”. “Els qui treballem en un sistema comarcal, sabem que tenim l’avantatge de ser molt pròxims als pacients, utilitzant els recursos del municipi, cosa que posa en valor la sinergia i la cartera d’infraestructures de proximitat que tenim”.

Jordi Trelis Navarro, director general de FHSJDM

La inauguració ha estat per part de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, qui ha donat la benvinguda a la cinquantena d’assistents, presentant el municipi com “una ciutat amb 2.000 anys d’història que sempre ha estat de pas, perquè es troba al mig del camí, pel qual passen diverses vies de comunicació”. “Així doncs, us dono la benvinguda a aquesta jornada programada al matí i a la tarda, i espero que us endugueu un bon record del nostre municipi”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La jornada s’ha desenvolupat, de 10.00 a les 19.30h, incloent-hi sis taules rodones, amb la participació dels doctors i doctores: Carmen González (Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, Madrid); Jose Luis Gago (Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Badalona); José Maria Rodríguez de Ledesma, Consorci Sanitari de Terrassa; Roger Boix (Hospital Josep Trueta, Girona); Pol Sanz (Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell); Roy Rodríguez (Hospital del Mar, Barcelona); Isabel Bové del SEM Martorell, i Javier Sevilla, de Bombers de Barcelona.