El cicle ‘Documental del mes’ projecta dissabte ‘Les noies d’Alba Daurada’, sobre el partit ultranacionalista grec

984

El cicle ‘Documental del mes’, organitzat per la Regidoria de Cultura, DocsBarcelona i l’associació Cinema del Diable, presenten Les noies d’Alba Daurada, la sorprenent pel·lícula del documentalista noruec Håvard Bustnes que aconsegueix un accés únic i sense precedents al partit ultranacionalista grec Alba Daurada. La cinta es podrà veure dissabte, 21 d’abril (18.30h, a la Casa de Cultura. L’entrada és gratuïta.

El setembre de 2013, quan els principals líders del partit són condemnats a presó preventiva, Bustnes veu com se li obra una porta a l’impenetrable formació a través de les dones -una esposa, una filla i una mare- que agafen les regnes de la campanya. Un testimoni imprescindible sobre qui són i com es presenten els representants d’un dels partits polítics d’ultra dreta amb més representació parlamentària a Europa.

En els últims anys, la imatge d’un país amb platges assolellades i gent amigable ha estat enfosquida per ideologies polítiques properes al nazisme que s’encarnen en el partit Alba Daurada, la tercera força política a Grècia, votada per un 7% de l’electorat i amb 17 escons al Parlament a dia d’avui.

Després de l’assassinat del raper Pavlos Fyssas el setembre de 2013 a mans de simpatitzants d’Alba Daurada, que en aquells moments ja tenia 18 escons al Parlament, la cúpula directiva del grup extremista és empresonada per la seva presumpta vinculació amb el crim. En aquest moment, la filla del líder, Ourania Michaloliakos, agafa les regnes de la formació juntament amb l’esposa i la mare de dos diputats del partit empresonats.

Teòricament aquestes dones són la cara amable d’Alba Daurada però els seus discursos segueixen sent inflexibles i s’esforcen per evitar escletxes en el discurs oficial. S’asseguren que les entrevistes que els hi fan queden tal com volen, però el material resultant no deixa cap dubte sobre el seu ideari.

Creada els anys 80 per l’actual líder Nikolaos Michaloliakos com una revista neonazi que es repartia a les sortides dels col·legis i que llegien alguns skinheads d’extrema dreta, Alba Daurada és des del 1993 un partit polític que es defineix com a nacionalista i popular. Rebutgen ser etiquetats com a neonazis, tot i que mantenen un discurs xenòfob i han protagonitzat incidents contra diferents col·lectius. Diuen voler preservar una raça hel·lènica i recuperar territoris que, segons ells, els pertanyen -com ara Tràcia o Xipre- per crear la Gran Grècia. Fins i tot han organitzat un banc d’aliments i un banc de sang gratuït només per als que acreditin ser grecs. Un discurs que defuig l’eix dreta-esquerra i que ha aconseguit seduir el vot dels joves: segons la Kappa Research la majoria de votants d’Alba Daurada tenen entre 18 i 29 anys.

Les noies d’Alba Daurada és un testimoni privilegiat i esfereïdor del funcionament intern d’un dels partits d’extrema dreta més importants d’Europa, un cop els seus líders han sigut empresonats. Les dones, que ara agafen el relleu de la formació, estan decidides a esdevenir una part important del futur de Grècia. Tot plegat és el símptoma d’un problema més gran: la crisi econòmica i la crisi migratòria han abonat el terreny perquè el feixisme i la xenofòbia torni a aflorar a Europa.

'Les noies d'alba daurada'