El Club Social Punt de Trobada de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha iniciat aquest dijous els actes de celebració del seu 20è aniversari. Ho ha fet al seu local del carrer Verge de la Mercè, 7, amb una rebuda als seus integrants, parlaments, estrena d’un vídeo per fer difusió del servei, exposició fotogràfica i pastís d’aniversari.
De l’Ajuntament de Martorell hi ha assistit la regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, Cristina Dalmau, i la regidora de Teixit Associació, Cooperació i Participació, Àngels Sòria. I de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Eunice Martín, regidora de Serveis Socials, i Maria Lladó, coordinadora de l’Àrea de Serveis a la Ciutadania i Polítiques Socials.
El Club Social Punt de Trobada va ser un dels primers que es va posar en marxa a Catalunya com a recurs especialitzat en inclusió i participació comunitària adreçat a persones amb un diagnòstic de salut mental. Una eina per millorar les relacions interpersonals mitjançant activitats i tallers, a través de l’oci i el temps lliure.
El seu funcionament es basa en la participació, a partir de la qual les persones s’impliquen en el dia a dia del servei. També duen a terme diferents accions comunitàries per lluitar contra l’estigma que pateixen les persones amb un diagnòstic de salut mental.
La coordinadora del Club Social Punt de Trobada, Marta Escorigüela, ha explicat que quan es va posar en marxa el servei va ser “per la necessitat d’ocupació del temps” de les persones amb algun trastorn mental, “perquè poguessin sortir de casa i que els familiars tinguessin un temps de respir”. “Ara ha anat molt més enllà. Entre ells han creat una xarxa de suports, d’activitats dignes i motivadores que donen molta qualitat al servei”.
Marta Escorigüela, coordinadora Club Social Punt de Trobada
“Avui celebrem també haver pogut recuperar la normalitat després de la pandèmia, que ha costat. Ara, volem mantenir això i donar a conèixer el servei. Fer arribar la veu dels membres del Club Social a la resta de la comunitat”. “Volem ocupar un espai al municipi, com qualsevol altra persona. Fora etiquetes i fora prejudicis. Fer visible que hi ha persones amb diagnòstic de salut mental que poden aportar molt i que tenen ganes de fer coses”, ha indicat.
Marta Escorigüela, coordinadora Club Social Punt de Trobada
Montserrat Aguilera, membre de la junta de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, ha reconegut “el gran valor del moviment associatiu en salut mental, un gran potencial que s’ha de recolzar des de les administracions”. L’associació va néixer fa 23 anys amb l’objectiu “d’acompanyar les persones amb una problemàtica de salut mental i als seus familiars, millorant la seva qualitat de vida i benestar social, gràcies a recursos, activitats i projectes que es fan des de la nostra associació”.
Montserrat Aguilera, membre junta Associació per la Salut Mental Baix Nord
“En la societat en què vivim, està molt clara la necessitat d’aquest tipus d’entitats socials, que incideixin en la prevenció del malestar psíquic de la comunitat, que potenciïn campanyes de visibilitat dels trastorns mentals i que defensin els nostres drets davant les vulnerabilitats envers l’estigma social”, ha afegit.
Montserrat Aguilera, membre junta Associació per la Salut Mental Baix Nord
El Club Social Punt de Trobada compta, actualment, amb 62 usuaris que fan activitats artístiques, esportives, participatives, de coneixement o de noves tecnologies. Són els mateixos usuaris els qui proposen les activitats i l’horari s’adapta a les seves motivacions.