‘El Curiós Incident del gos a mitjanit’, una obra per visibilitzar l’autisme

332

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Autisme (2 d’abril), l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural acollirà la interpretació de l’obra El Curiós Incident del Gos a Mitjanit dissabte, 6 d’abril, a les 18.00h, a càrrec de la companyia TEA345. L’acte, organitzat conjuntament per Assotea Martorell i l’Ajuntament, té com a objectiu visibilitzar i sensibilitzar sobre les persones que viuen i conviuen amb l’espectre autista, que afecta l’1% de la població, segons l’Organització Mundial de la Salut.

El curiós incident del gos a mitjanit és una adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor anglès Mark Haddon, publicada l’any 2003, i traduïda al català per Rosa Borràs. El protagonista de la història és un noi de 15 anys, amb autisme, que troba el gos de la seva veïna mort, i decideix investigar les causes, havent de superar així la seva animadversió a parlar amb els adults i desconeguts per aconseguir els seus objectius.

Tal com explica la presidenta d’Assotea, Cristina Murillo, l’obra, dirigida per Albert Arévalo i protagonitzada per l’actor Gerard Vives, “transmet les vivències, els sentiments i sensacions d’una persona en l’espectre autista. Així, a banda de sensibilitzar sobre l’autisme, també volem normalitzar-lo i trencar amb els mites, mostrant les capacitats que poden arribar a desenvolupar si tenen el suport i comprensió necessaris en la societat. Per aquesta obra, la companyia teatral TEA345, ha guanyat el Premi de l’Espectador de la 33a mostra de teatre de Santa Perpètua de Mogoda”.

Cristina Murillo, presidenta Assotea

L’objectiu de la mostra és “apropar al públic la realitat de les persones amb síndrome d’Asperger i amb la condició autista, a través de la cultura. L’1% de la població és autista, i segurament qualsevol persona té algú amb aquesta condició a prop, per això, volem fer divulgació i sensibilització”, tal com ha afirmat Murillo.

El Curiós Incident del Gos a Mitjanit té la finalitat de fer empatitzar al públic amb les persones que viuen i conviuen amb l’espectre autista, i així fer que entenguin també les dificultats que tenen per comunicar-se amb els altres i interpretar la informació que els arriba de l’exterior”, ha explicat.

Cristina Murillo, presidenta Assotea

A més, Murillo ha destacat la importància de commemorar el Dia de l’Autisme, “per conscienciar a la societat que hi ha molta més gent autista del que pareix. Com diu l’eslògan de la Confederació de l’Autisme a Espanya: “Més a prop del que penses”. La nostra reivindicació principal és normalitzar l’autisme, trencar els mites i que la societat reconegui, entengui i recolzi a les persones de condició autista en el nostre entorn més proper”. Per poder assistir-hi, cal reservar entrades al portal web entrades.martorell.cat, pel preu de 12 euros.