El martorellenc Mauro Ortega es fa amb quatre medalles al Campionat d’Espanya de Rubik

899

L’speedcuber Mauro Ortega López, un dels ambaixadors de Martorell Ciutat Europea de l’Esport 2023, va tornar del Campionat d’Espanya celebrat a Nerja (Málaga), del 8 al 10 de desembre, amb quatre medalles. El jove va revalidar l’or a la categoria FMC (Fewest Moves Challenge) i va aconseguir un altre or a la categoria 4×4, juntament amb dues plates a 5×5 i 7×7.

El martorellenc participarà al febrer de 2024 al campionat de Parets del Vallès i també al de Madrid, que encara no té data oficial. A finals de març, marxarà al torneig Baztan Open a Elizondo (Navarra) i al juliol a l’Europeu de Pamplona (Navarra).

Quina valoració fas de les medalles aconseguides?

Estic content perquè no m’esperava aconseguir tantes medalles. Fins i tot, vaig guanyar-ne dues d’or, així que estic més que satisfet. Hi van competir unes 250 persones en 17 categories, que són totes les que hi ha. Jo hi vaig participar en la gran majoria d’elles.

Tot i no optar a les medalles van venir competidors d’arreu del mon, molts d’ells amb un nivell ‘top’ mundial. Com vas veure el nivell dels competidors en comparació amb altres anys?

El nivell clarament està augmentant, tant a nivell nacional com internacional. Cada cop venen més persones d’Europa, en aquest campionat en concret va haver-hi molt participants de Polònia.

Quins competidors internacionals destacaries en aquest campionat?

Destacaria en aquesta competició Tymon Kolasinski de Polònia, qui va quedar tercer del món en 3×3, la categoria reina, i va fer múltiples podis mundials. Fins i tot, va fer un or al mundial de Corea d’aquest estiu. També el grec Antonie Paterakis, amb nacionalitat també de Països Baixos, que és molt bo i va ser campió de 2×2 en el seu moment i ara ostenta el record d’Europa. També hi havia d’altres jugadors polonesos i austríacs…No ens podem queixar pel que fa al nivell.

A la categoria 4×4 vas fer una mitjana de 31,25 segons i ‘single’ de 28,81, esperaves aconseguir or en aquesta categoria?

No, no m’ho esperava, perquè hi havia molt de nivell i jo no era el favorit, realment. A la final vaig gestionar millor els nervis i vaig aconseguir el primer lloc. Estic molt content perquè m’esperava potser aconseguir podi, però al final es va colar l’or.

A la categoria 5×5 vas fer una mitja de 59,18 segons, fent plata, també darrera d’Antonio Lopez amb un temps de 57,78, que va ser el seu millor temps oficial, content amb aquesta medalla de plata o vas tenir opció d’aconseguir l’or?

En 5×5 no he aconseguit la mitjana que m’hagués agradat, per sota d’un minut, però no em puc queixar, ja que la final va estar molt disputada. Els quatre participants fem mitjanes semblants i al final vaig quedar segon. El cansament, ja que era el final del primer dia, segurament va influir-hi.

A la categoria 7×7 vas fer una mitja de 2,50, també medalla de plata, i l’or d’Antonio López amb rècord d’Espanya inclòs, amb una mitja de 2,20, content amb el resultat?

Sí, perquè portava molt de temps sense practicar en 7×7. L’any passat vaig fer la millor mitjana al Campionat Nacional, però no em puc queixar perquè vaig fer el rècord personal de ‘singles’, millor temps individual, que no el batia des de 2018. L’Antonio López sí que estava en un altre nivell, però la resta de llocs del podi estaven més disputats i va ser més emocionant.

Alhora, de manera extraoficial, es va celebrar una Copa d’Espanya on s’enfrontaven les diferents comunitats autònomes, vas representar Catalunya, juntament amb Arnau Tous i Biel Salmons, veu arribar a la final però un dels dos equips d’Andalusia va guanyar. Medalla de plata per Catalunya, però com vas veure el nivell i l’ambient de la Copa?

L’ambient va estar molt bé i hi havia molt bon rotllo. Això de dividir-nos per comunitats autònomes li dona un punt de competició i de voler defensar la teva comunitat. Catalunya vam arribar a la final per segon any consecutiu. Vam perdre l’any passat contra Madrid, que aquest any ens van guanyar a la semifinal. Però estava molt igualat i ens ho vam passar molt bé.

El proper juliol del 2024 se celebrarà el Campionat Europeu a Pamplona (Navarra). Després del bronze que vas aconseguir a Copenhage (Dinamarca) l’any passat en la categoria FMC, creus que podràs repetir o millorar el bronze aconseguit a Dinamarca?

Intentaré repetir podi del FMC, però no ho tinc tan segur, ja que a Europa hi ha molt de nivell i està creixent cada cop més. Des de l’estiu que vaig batre el record, ja hi ha dues persones que l’han superat, no per gaire, però significa que hi ha dues persones que tenen un nivell també molt alt. Tant si aconsegueixo podi com si quedo quart o cinquè, estaré content perquè hi ha molts factors que hi influeixen.