El nou bus elèctric circularà com a servei llançadora a la Festa del Roser

1378
Presentació Bus urbà elèctric

El nou servei d’autobús elèctric de Martorell, presentat el passat 22 de setembre durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible, s’estrena en període de prova com a servei llançadora durant la Festa del Roser. El bus circularà dissabte, 8 d’octubre, entre el Mercat Municipal Les Bòbiles i Ca n’Oliveres, a partir de les de 18.00h i fins a les 01.00h de la matinada. Ambdues parades estaran degudament senyalitzades amb cartells. La freqüència de pas serà cada 30 minuts a les hores en punt i mitja.

Martorell està substituint la flota d’autobusos urbans de gasoil per elèctrics, sent el primer municipi del Baix Llobregat amb el transport urbà amb energia 100% neta. L’Ajuntament ha adquirit dos vehicles Solaris & Coach, així com una estació transformadora i pantògraf que permetrà als combois assolir una autonomia de 60 quilòmetres en només tres minuts. El nostre serà un dels pocs municipis de tot l’Estat en disposar d’aquesta estació de càrrega ultraràpida, que s’instal·larà a prop de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Martorell Enllaç, detalla l’alcalde Xavier Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els dos primers autobusos elèctrics de Martorell són del model Urbino 8,9 amb bateries Solaris High Power de potència adaptada a càrregues freqüent i ràpides, amb una capacitat de 90 Kwh. Estan dissenyats per carregar-se a través de connexió convencional endollable per a càrrega ràpida amb pantògraf, col·locat al sostre de l’autobús. Un motor central de 160 Kw assegura la marxa suau.

Els vehicles estan climatitzats i equipats amb sistema d’informació al passatgers, amb pantalles internes i circuit tancat de televisió que cobreix l’interior i l’exterior de l’autobús per augmentar la seguretat dels viatgers. Disposen de xarxa wifi i els passatgers podran carregar el seus dispositius mòbils a través de preses USB.

L’electrificació del servei d’autobús urbà no suposa cap cost per a l’Ajuntament. El 80% és subvencionat pel ‘Programa MOVES Proyectos Singulares’ d’ajudes a projectes singulars en matèria de mobilitat sostenible del Ministeri per la Transició Ecològica, cofinançat amb fons comunitaris FEDER. L’altra 20% prové de la junta de compensació del nou polígon logístic P7 de Martorell, que aporta un cànon per la mobilitat generada i que s’ha aplicat a aquest projecte.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Es preveu que la instal·lació de l’estació transformadora i pantògraf estigui enllestida pels volts de Nadal, moment en què el servei d’autobús elèctric podrà fer ruta amb normalitat pels carrer de Martorell.