El pessebre diorama de Llorenç Guich s’exposa a la Biblioteca

1179
Diorama Llorenç Guich

Des d’ahir i fins al dia de Reis, es pot visitar a la Biblioteca el pessebre diorama de Llorenç Guich. El martorellenc porta 15 anys fent aquesta activitat artesanal, que ja és tota una tradició nadalenca a casa nostra. L’alcalde Xavier Fonollosa i els regidors de Cultura i d’Esports, Andreu González i Gerard Mimó, van visitar ahir el pessebre, que es pot veure des del carrer, sense haver d’entrar a l’equipament.

El diorama mostra el naixement i l’adoració dels Reis “aixoplugats en el celler d’una casa de l’època”, comenta Guich. “Les figures i el decorat estan fets de porexpan”, material que va descobrir amb els artistes de La Tramoia, amb qui compartia taller. Li ha permès perfeccionar la tècnica i fer pessebres més lleugers.

“Recobreixo el porexpan amb fullola i escaiola que, un cop assecada, permet dibuixar-hi tots els detalls”.”Hi ha un arbre de porexpan folrat amb pigments que fan servir els maquetistes, que dona la sensació que sigui de veritat. Els balcons, també fets amb fullola i escaiola, tenen mistos pintats i enganxats que simulen les baranes”, explica.

Llorenç Guich, pessebrista

La seva afició pessebrista li ve de ben petit, quan a la fleca del seu avi i pare muntaven el pessebre tradicional, amb molsa i suro, al barri d’Horta de Barcelona. Amb 10 anys, ja traslladat a Martorell, va tenir com a professor l’artista Jaume Amat a l’Escola Balmes, qui veient la seva traça li va proposar de fer pessebres de guix, explica.

Llorenç Guich, pessebrista

El Frente de Juventudes organitzava un concurs de pessebres, durant l’època franquista. Un jurat es dedicava a anar casa per casa per puntuar els pessebres i Guich va ser-ne el guanyador en diverses ocasions.