El ple rebutja per unanimitat la nova fiscalitat de les entitats sense ànim de lucre

446

Els cinc grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Martorell van reclamar per unanimitat en el Ple d’aquest dilluns una modificació de la llei que, des del passat novembre, obliga gran part de les entitats sense ànim de lucre a declarar l’impost de societats. A banda d’aquesta moció presentada pels cinc grups municipals representats, també es va aprovar la taxa d’estacionament per al pàrquing de la nova Biblioteca i la participació en el nou consorci de Formació Professional de l’Automoció.

Els cinc grups municipals -CiU, PSC, ICV, PP i ERC- es van posar d’acord per reclamar, a través d’una moció conjunta, una modificació de la llei de l’impost de societats per simplificar les obligacions tributàries a entitats sense ànim de lucre. És una mesura de rebuig a la nova llei estatal, aprovada a finals de novembre de 2014 i d’aplicació actual, que anula l’exempció de presentar la comptabilitat a Hisenda a una gran part de les entitats sense afany de lucre.

El primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, explicava que “la nova llei perjudica les entitats i els afegeix una gran responsabilitat. Hem fet una sèrie de reunions informatives perquè les entitats de Martorell coneguin la nova situació i el sentit de la moció i els estem donant assessorament i suport des de l’Ajuntament”.

La regidora del PSC Lourdes Hernández va destacar que “aquesta llei no s’ha fet de la manera adequada. Ens posicionarem al costat de les entitats”. Xavier Gómez (ICV) deia que “no ens agrada la llei. Ens ataca i ens agredeix. Sembla que des del govern central al petit se li exigeixi tot i al gran, res”. Francesc Arpal, del PP, matisava que “la llei no afecta per igual a totes les entitats, ja que es va modificar recentment per acotar-la a les d’ingressos anuals superiors als 50.000 euros anuals”. ERC no va intervenir en el debat.

Aprovada la taxa d’estacionament al pàrquing de la biblioteca
Els 11 vots favorables de CiU van fer tirar endavant l’aprovació inicial de la taxa d’estacionament per a les 90 places d’aparcament que es crearan a la nova biblioteca. El regidor d’Hisenda i Règim Interior, Josep Casasayas, va explicar-ne les raons: “les dues primeres hores d’estacionament seran gratuïtes, i a partir d’aquí s’aplicarà una petita taxa. Volem oferir més rotació de places als molts equipaments concentrats que hi ha a Buenos Aires. Amb els 200 nous aparcaments que hi haurà a l’Hospital, hi haurem fet més de 300 places noves”.

El PSC hi va votar en contra. El regidor Javier González ho va justificar dient que “hi ha una infrautilització de l’espai, perquè es limita a deu hores diàries i no s’aplica a les nits”. Les altres tres formacions es van abstenir. José Simón (ICV) va advocar per buscar una solució consensuada amb veïns i usuaris, mentre Francesc Arpal (PP) va exposar que “els usuaris de la biblioteca que s’hi estiguin més de dues hores haurien de tenir una exempció de la taxa”. En una línia similar es va pronunciar el republicà Adolf Bargués, qui va elogiar la creació dels nous aparcaments, però va proposar la gratuïtat més enllà de les dues hores sempre que els usuaris presentin justificant”.

L’Ajuntament tindrà veu en el nou Consorci per a l’Automoció
La proposta inicial d’aprovació del nou consorci de Formació Professional d’Automoció de Catalunya, vinculada al nou centre recentment construït a Martorell, es va aprovar amb 18 vots favorables. El regidor Casasayas (CiU) va explicar que “l’Ajuntament tindrà veu amb un representant en l’esmentat consorci, i apostarà així per una formació dual de qualitat per a gent de Martorell i de fora, per a un centre que podrà crear nous llocs de treball”.

El PSC va valorar positivament el que considera una fita important per a Martorell, mentre ERC va demanar algun tipus de discriminació positiva en favor dels estudiants locals. El PP hi va votar a favor sense argumentar-ho, mentre que ICV va ser l’únic grup en abstenir-se. El portaveu José Simón va reclamar “més representants municipals, presència sindical i encabir-ho dins del futur organisme de l’Institut de Formació i Qualificació Professional”.