El Govern de la Generalitat ha aprovat avui noves millores pel que fa a la contenció de l’epidèmia de la COVID-19 que entraran en vigor divendres, 4 de juny. El Procicat ha donat el vistiplau a la suavització d’algunes restriccions, que permetrà una ampliació d’horaris o d’aforaments en alguns sectors.
S’amplia fins a la 01.00h l’horari d’obertura al públic de les activitats culturals, esportives, serveis de restauració, botigues de conveniència i establiments comercials annexos a gasolineres. Fins ara, l’horari de les activitats culturals, esportives, serveis de restauració, botigues de conveniència i establiments comercials annexos a gasolineres era fins a les 00.00h.
S’exceptua de la limitació de consum d’aliments i begudes en reunions en els espais públics, el consum que es faci en espais públics habilitats, com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars. Actualment, es limitava el consum d’aliments i begudes en les reunions en espais públics (entenent com a reunió aquelles permeses amb un màxim de 10 persones) i només s’exceptuaven els àpats que es poguessin fer a l’aire lliure en les sortides escolars, en les activitats d’intervenció socioeducativa i en les del lleure educatiu permeses. Aquestes continuen excepcionades i s’afegeix les que es facin en espais públics amb mobiliari habilitat per a aquest consum.
S’incrementa del 50% al 70% l’aforament permès en els establiments i locals comercials de venda al detall. També en les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials.
Es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Fins ara, aquest accés i ús estava restringit.
Quan hi hagi establiments de restauració en els locals i espais on es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals (teatres, cinemes, auditoris, circs, …) i en les instal·lacions i equipaments esportius, es podran fer aquestes activitats de restauració, sempre amb les mesures previstes per a aquest àmbit. També els serà aplicable a les sales de concert, cafès teatre o cafès concert.
S’incrementa del 50% al 70% l’aforament en els mercats no sedentaris i en les fires mercats.
Les activitats culturals (arts escèniques i musicals i espectacles públics) i les competicions esportives, que es desenvolupin en tot moment a l’aire lliure, en instal·lacions o equipaments que tinguin un aforament autoritzat superior a 15.000 persones, podran tenir un nombre màxim d’assistents del 20% de l’aforament si s’estableixin espais sectoritzats, amb control de fluxos d’accés i sortida, banys i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients preassignats.
es preveuen mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.
S’incrementa del 30% al 50% l’aforament en parcs, fires d’atraccions i activitats lúdiques en espais tancats. I al 70% l’aforament en els equipaments cívics si disposen de condicions de ventilació reforçades. En la Resolució SLT/1587/2021 es preveia la realització de les activitats cíviques i comunitàries grupals en aquests centres en grups màxim de deu persones, i es permetia fins a un aforament del 50% si es complien condicions de ventilació reforçades.
També es podrà arribar al 70% d’aforament en les activitats relacionades amb el joc, amb un màxim de 500 persones (fins a 1.000 en condicions de ventilació reforçades i mesures de control d’aglomeracions). Actualment, l’aforament màxim d’aquestes activitats era del 30 % i el màxim era de 100 persones i fins a 250 amb condicions de ventilació reforçades i mesures de control d’aglomeracions.
Es passa del 50% al 70% l’aforament en instal·lacions i equipaments esportius.
S’elimina la restricció en l’ocupació de vehicles de transport públic fins a 9 places. Aquest ús estava restringit a 6 persones i no es permetia l’ocupació del seient del costat del conductor.
Salut inicia la vacunació per a les persones de 45 i 49 anys
Les persones d’entre 45 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se contra la COVID-19 a través de la web vacunacovidsalut.cat. Gradualment, i durant les pròximes setmanes, les persones d’aquest tram d’edat també rebran un missatge SMS que les redirigirà a l’aplicació web per escollir hora, dia i lloc de vacunació. Aquesta franja d’edat és la que comprèn els nascuts entre el 1972 i el 1976. Salut continua prioritzant la franja de les persones d’entre 50 i 59, nascudes entre els anys 1962-1971. Així com també continua la vacunació de les segones dosis als col·lectius essencials menors de 60 que va iniciar-se la setmana passada arreu del territori.