El Progrés homenatja el músic Salvador Salichs en el primer Festival Cabriola

2305
Salvador Salichs. Foto: Dani Garrido

El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés va celebrar ahir a la nit el Festival Cabriola. El seu principal objectiu és homenatjar cada any una persona que hagi destacat en l’àmbit musical. En aquesta primera edició, s’ha reconegut al músic martorellenc Salvador Salichs i Coll, en un acte acompanyat d’actuacions d’una vintena d’entitats i grups de música i dansa. Hi va assistir el regidor de Cultura, Andreu González.

Salvador Salichs i Coll és el primer homenatjat de la històrica entitat del carrer del Mur. Ho és per la seva dilatada trajectòria com a músic, girant pel continent americà amb diverses orquestres de solera dirigides per músics tan destacats en l’època com ara Jaume (Rudy) Ventura o Xavier Cugat.

Salichs ja va viure la música com a escolar de la mà de la professora Reniu i el músic Gomila, de qui va aprendre solfeig i violí. Amb 13 anys, va començar a tocar a l’orquestra martorellenca ‘Muchachos Club’ i al 1956 es va incorporar a l’orquestra ‘Solera de España’ amb el popular Jaume (Rudy) Ventura, voltant per diversos països de llatinoamèrtica, i el 1959, per exemple, va formar part de l’orquestra ‘Los chavales de España’ amb la que es van establir a Nova York, on va iniciar una nova etapa americana especialment brillant.

Va tornar a Martorell l’any 1970 i va ser mestre de violí a l’Escola Municipal de Música i membre fundador de la Banda Municipal. Va formar part d’una orquestra de cambra on també hi tocava el martorellenc Joan Capellades.

Salichs va agrair el reconeixement al grup Cabriola d’El Progrés, a la seva família i amics, i ha tingut un especial record per a tots aquells que ja no hi són i que l’han acompanyat en la seva trajectòria vital i professional.

Salvador Salichs, músic

El president d’El Progrés, Joaquim Gotsents, va dir que “a una entitat com la nostra, amb 116 anys d’existència, li calia un festival com aquest on poguessin participar diferents entitats del poble relacionades amb la música i el ball. I per reconèixer algun personatge destacat del poble relacionat amb la música. Salichs és un gran professional internacional que porta 90 anys fent gaudir la gent tocant el seu violí per tot el món”.

Joaquim Gotsens, president El Progrés

La festa de reconeixement a Salichs es va embolcallar d’un conjunt d’actuacions a càrrec d’entitats i grups martorellencs relacionats amb la música i la dansa. En la primera part de l’esdeveniment van actuar el combo de l’Escola Municipal de Música, la Martukada; el grup de teatre Somnis i l’Escola de Dansa l’Espai.

Al segon bloc, el públic va gaudir amb la pujada a l’escenari de l’Esbart Dansaire ‘La Quadrilla’; el conjunt de gòspel ‘Arc de Sant Martí’; els Bastoners de Martorell; el Grup de Ball en Línia d’El Progrés; l’Escola de Dansa ‘Ekaterina K’; i el grup de Sevillanes. Després de l’acte central de reconeixement, va actuar l’Escola de claqué; l’Escola de Ball de Saló i els corals Rosanes, Ars Nova, El Progrés i Solvin.