Martorell se suma al projecte ‘Stalkers‘, una proposta que permet als joves interessats en les arts escèniques, conèixer el sector des de dins, i participar activament en la programació dels teatres del seu municipi. En total, hi han participat 16 joves procedents de municipis d’arreu de Catalunya, entre els quals els martorellencs Carles Alemany i Andrea Ruiz.
‘Stalkers‘ va néixer el 2019 impulsat pels festivals Sismògraf, Sâlmon, Fira de Tàrrega i Terrassa Noves Tendències (TNT) i ha anat creixent fins a comptar actualment amb la participació del Festival Eufònic i la complicitat dels municipis i equipaments culturals de Martorell, Alcover, Terrassa, Olot, Tàrrega, El Prat de Llobregat, Terres de l’Ebre i Celrà.
Els protagonistes del projecte són joves, d’entre 18 i 25 anys d’arreu del territori català, que durant una primera fase (en aquest cas part de 2021 i 2022), transiten els diferents festivals del projecte ‘Stalkers‘, veient-ne plegats part de la programació i compartint xerrades i contextos amb els equips que els fan possibles i altres agents i artistes del sector. L’objectiu és que els participants coneguin les diferents àrees pròpies de la tasca dels programadors i la gestió cultural (producció, comunicació, continguts, tècnica…).
Aquestes visites reben l’acompanyament del propi equip del projecte, de diferents perfils del sector i dels equips dels festivals que visiten. El martorellenc Carles Alemany, participant del projecte, explica que “hem anat a un total de cinc festivals: el Sismògraf, el Salmon, l’Eufònic, la Fira de Tàrrega i el TNT. Un cop allà, els organitzadors del programa ‘Stalkers‘ ens ajuntaven amb els professionals encarregats de diferents àmbits de la curadoria i organització del festival, perquè ens expliquessin quina era la seva feina, i què hauríem de fer si ens trobéssim alguna vegada en el seu lloc”.
Carles Alemany, martorellenc participant del projecte 'Stalkers'
Després d’aquesta fase d’immersió en el sector, aquest 2023 els diferents joves estan participant activament de la programació escènica dels seus municipis, escollint les propostes que volen que s’hi vegin, donant-les forma (cicle, festival, programació estable…), gestionant un pressupost per dur-les a terme, i pensant-ne la difusió i la creació de públics.
En aquest trajecte, compten amb el suport de perfils amb experiència en programacions situades i contextuals com ara Neto Machado i Jorge Alencar (Festival IC Encontro Internacional de Artes a Salvador de Bahía) i Sofia Asencio (El Consulado Fontenta, Festival Sâlmon i Festival MAPA) i durant l’any, els joves Stalkers– conjuntament amb agents mediadors de cada muicipi- van configurant un projecte de curadoria d’arts vives propi, que encaixi en la programació de cada municipi i que es dirigeixi principalment al públic jove.
“Amb el tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Ricard Pardo, estem treballant el projecte ‘Escenari secret’, on la gent s’apunta, rep una invitació i fins a 24 hores abans de l’actuació no sap on ha d’anar. Es presenten a un lloc, que no podem mencionar, i allà poden gaudir de totes les propostes. El nostre objectiu és apropar els joves a la cultura i fer-los gaudir amb iniciatives més dinàmiques”, avança Alemany.
Carles Alemany, martorellenc participant del projecte 'Stalkers'
La programació ‘Stalkers‘ 2023 respon a un exercici de desitjos i escolta per part del grup al voltant dels interessos de la població jove de cada municipi. Així, la valoració que en fa Carles Alemany és molt positiva perquè “ens va semblar que poder anar a tots aquests festivals i veure’ls des de dins era una oportunitat única, i així ha estat. Hem conegut gent i llocs molt interessants, i hem vist propostes increïbles. Per tant, recomanaria a tothom qui hi tingui interès, que intenti participar, perquè és tot un privilegi”.
Carles Alemany, martorellenc participant del projecte 'Stalkers'
El dia 4 de novembre, al Teatre del Progrés es presentarà la proposta en la qual estan treballant els Stalkers martorellencs, que es tracta d’un programa sorpresa que combina diferents llenguatges artístics, integrats amb la idea de moviment, dins la programació del festival Fem Dansa.