El projecte ‘Una carta, una amiga, un amic’ estreny lligams entre la gent gran i els més petits

530

Durant les últimes setmanes de maig i les primeres de juny, uns 150 usuaris i usuàries de les residències Anoia i Sant Joan de Déu, i uns 120 alumnes dels centres escolars Lola Anglada, Mercè Rodoreda, El Pontarró i Vicente Aleixandre, han compartit jornades de retrobament presencial, per celebrar la cloenda del curs 2023-24 del programa ‘Una carta, una amiga, un amic’. Aquest projecte, impulsat per la Unitat de Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Martorell, promou l’intercanvi d’experiències i coneixements entre gent gran i infants, a través de cartes, àudios, vídeos i trobades.

‘Una carta, una amiga, un amic’, pretén crear un espai de correlació generacional, en tant de reduir els estereotips i l’edatisme, per potenciar el coneixement i el reconeixement mutu. En definitiva, es tracta d’un projecte d’educació en valors, que possibilita l’intercanvi continuat entre els dos grups de gent amb edats molt diferents.

Mònica Salgado, educadora social de la Residència Sant Joan de Déu, ha explicat que “aquesta iniciativa consisteix a intercanviar correspondència entre els alumnes de 3r de primària dels diferents centres escolars, i els usuaris de la residència. A més, durant el curs, fem alguna trobada, o bé venen ells, o bé hi anem nosaltres. La cloenda va tenir lloc durant les últimes setmanes de maig, i les primeres de juny”.

Mònica Salgado, educadora social de la Residència Sant Joan de Déu

Així, Salgado valora molt positivament el projecte, tant des de la residència Sant Joan de Déu, com des dels centres escolars, “tal com ens expliquen les tutores al feedback”. “Totes les activitats intergeneracionals donen una motivació extra als residents, per això, ens organitzem de forma que gairebé tots puguin participar d’una manera o d’una altra: durant les últimes setmanes, cada dia ens han visitat diferents escoles, i cada dia els donàvem el protagonisme als residents de les diferents plantes”.

Mònica Salgado, educadora social de la Residència Sant Joan de Déu

El programa ‘Una carta, una amiga i un amic’ va rebre el certificat de bona pràctica l’any 2014-18. Aquest guardó forma part del Banc de Bones Pràctiques (BBP), una iniciativa que impulsen la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i la Federació de Municipis de Catalunya. Un ens que promou la millora i la innovació en els governs locals a partir de la detecció, sistematització i difusió d’experiències innovadores de govern i gestió municipal.