El Servei Local de Català (SLC) de Martorell, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha tancat curs aquest dijous al Complex Educatiu. El centre ha consolidat els 500 inscrits als cursos i una seixantena de parelles lingüístiques. Unes 130 persones han participat a la vetllada, en la que hi ha hagut intervencions d’alguns alumnes, un karaoke -on s’han interpretat el Llença’t de Lax’n’Busto i Camins de Sopa de Cabra- i un refrigeri. També hi han assistit el regidor de Cultura, Sergi Corral, acompanyat dels regidors de govern Mario Céspedes i Lluís Sagarra.
El centre considera que els resultats del curs son molt satisfactoris. El seu responsable, Andreu González, detalla que “hem fet un 80% d’oferta presencial i un 20% de virtual” i que prop del 70% dels cursos s’ha encarat a abastir els nivells més bàsics de l’aprenentatge: “Entendre el català en contextos variats i ser capaç d’utilitzar un ventall important de temps verbals i situacions comunicatives de l’idioma, prioritzant l’aspecte oral més que no pas l’ortogràfic”.
Així, s’ha ofert de manera presencial un curs d’Inicial; tres cursos de Bàsic 1; un curs de Bàsic 2; un curs de Bàsic 3; un curs d’Elemental i un curs de Suficiència, el de més nivell dels que es fan a l’aula.
Andreu González, responsable del SLC
La prioritat pels cursos inicials i bàsics al SLC es fonamenta en què “l’estructura sociodemogràfica de Martorell indica que un 24% de la població és d’origen migrat, i servim a l’acollida lingüística”. Però aquest fet no evita que “amb l’oferta en línia arribem a cobrir totes les necessitats d’una persona que vol aprendre català des del curs inicial fins al C2, l’antic nivell D”.
Quant al perfil de l’alumnat del SLC, González explica que “és un bon reflex de les tendències de població mundials: als cursos inicials i bàsics hi tenim molts alumnes procedents de l’Amèrica Central i del Sud -amb especial rellevància de ciutadans colombians- del Marroc -tant de llengua àrab com amazig- i de l’Àfrica Subsahariana”. Com més avança el nivell, se solen trobar “més alumnes de Catalunya, de la resta de l’estat i també d’arreu del món però que ja han seguit un itinerari acadèmic molt satisfactori d’aprenentatge i que estan en disposició de treure’s el C1 o el C2”.
Andreu González, responsable del SLC
Pel que fa al Voluntariat per la Llengua (VxL), s’ha consolidat la xifra de 60 parelles -120 participants-. Resultats que confirmen que “estem consolidant una fase ascendent, començada alguns cursos. Fa poc ens marcàvem l’objectiu d’arribar a les 40 parelles lingüístiques i hem crescut un 50%”.
Andreu González, responsable del SLC
En 20 anys d’implantació del Voluntariat per la Llengua, a Martorell ja s’han superat les 500 parelles lingüístiques. “És un programa d’èxit”, diu González, qui recorda que “tenim matrícula viva en tot moment”, i que hi tenen cabuda “dos tipus de participants: les persones habituals parlants de català o que el saben parlar i que disposen de temps per a fer voluntaris, i les persones que volen millorar el seu català parlat”.
Andreu González, responsable del SLC
Per apuntar-se al Voluntariat per la Llengua, les vies de contacte amb el SLC de Martorell son el Whatsapp (634 75 73 15), fer un missatge directe a Instagram, al compte @slcmartorell o per correu a martorell@cpnl.cat.