La Reparatruck arriba el 20 de novembre per ensenyar a arreglar electrodomèstics

1104
Reparatruck

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus i la campanya de foment del consum responsable de jocs i joguines, la Regidoria de Medi Ambient ha programat la visita del Reparatruck. Una furgoneta que presta un servei gratuït d’assessorament en la reparació de petits electrodomèstics i altres aparells per allargar-los la vida útil, impulsat per Solidança. S’instal·larà al pati de l’Escola Lola Anglada, des de les 11.00 i fins a les 14.00h el dia 20 de novembre, i coincidirà amb la Fira del joc i la cooperació.

La Reparatruck és un servei gratuït que funciona des de 2018 i que fomenta la reparació i durabilitat de petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes, contribuint així a la prevenció de residus i a la sensibilització ambiental. Es fa a partir d’una unitat mòbil -furgoneta-, eines i un especialista en reparació, qui ensenya a fer petites reparacions als aparells que porta la gent.

Lorena Flores és la tècnica de medi ambient i coordinadora d’activitats de prevenció de residus de Solidança, una entitat que, a Martorell, s’encarrega de la recollida de roba usada mitjançant contenidors i de preparar-la per a la seva reutilització -el dia temàtic de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’aquest 2022 ha posat el focus en el residu tèxtil-.

En la següent entrevista, Flores aprofundeix en les característiques d’aquest servei i quines finalitats persegueix.

Lorena, explica’ns en què es basa el Reparatruck?

És un servei d’assessorament mòbil de reparació de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Instal·larem la furgoneta a l’Escola Lola Anglada i comptarem amb un tècnic especialitzat que assessorarà el públic i usuaris a reparar els objectes que puguin portar.

És doncs un espai on es reparen els objectes?

No és només un taller de reparació d’aparells espatllats, sinó que també s’ensenya a reparar-los amb l’ajuda del tècnic, qui facilita les eines a utilitzar i explica quins són els problemes més habituals que acostumen tenir aquests aparells. Això permet tenir els coneixements per reparar-ho un mateix si es tornen a avariar.

 

 

Tenint en compte que molts d’aquests objectes són petits electrodomèstics, es tracta d’apropar conceptes d’electricitat que, per moltes persones, són totalment desconeguts?

De vegades són petites reparacions molt senzilles de manteniment, com per exemple netejar algun cable que ha quedat solt. Potser a nosaltres ens sembla molt complicat perquè no hi entenem, però amb quatre eines molt senzilles que podem comprar en qualsevol ferreteria podem acabar obrint l’aparell o netejar-lo, fer que torni a funcionar i evitar així residus.

Quins són els principals electrodomèstics que arriben al Reparatruck?

El més típic són les torradores i les cafeteres. En el cas de les torradores és sobretot perquè hi ha un moment en el que acumulen les molles de pa i això provoca un mal funcionament de l’aparell o que algun cable quedi cremat. I les cafeteres sobretot perquè perden aigua, i cal obrir-les i fer una mica de neteja dels conductes. És un manteniment molt senzill, que es pot fer a casa, i s’acaben reparant i donant una segona vida.

Com s’han de mantenir aquests petits electrodomèstics?

La majoria d’aparells que s’espatllen és per falta de manteniment. Sí que és veritat que alguns arriben amb la placa cremada o amb l’obsolescència programada, i en aquests casos la vida útil de l’aparell pot ser massa complicada, o bé el recanvi que necessites és molt específic i ja no el trobes perquè és massa antic. Però moltes altres vegades, amb un petit manteniment de neteja, de canvi de cable, d’interruptor o petites reparacions poden tornar a funcionar.

Reparatruck

Quin percentatge d’objectes acaben reparant-se?

Entre el 75 i el 80% dels aparells que ens porten la Reparatruck es reparen. I molts d’ells, els que només es reparen parcialment, és degut al fet que acaba faltant un petit recanvi que s’ha de comprar a part. Però la majoria es poden reparar.

També es recullen aparells informàtics. Què és el més habitual que soleu fer?

El problema més habitual acostumen a ser ordinadors que van molt lents, i acaba sent a causa de la seva ventilació. Cal obrir i fer una mica de neteja amb raspall i amb pinzell i també de les plaques, perquè un dels problemes més típics és que s’acaba sobreescalfant perquè s’acumula la pols de casa, que no deixa ventilar ni fer funcionar bé l’ordinador.

Finalment, repareu bicicletes. Amb quines problemàtiques arriben?

No n’arriben tantes com en el cas dels electrodomèstics o dels ordinadors. Les que ens porten és perquè s’ha sortit la cadena, s’ha punxat una roda i desconeixem com canviar-la, com cal greixar-la amb oli, o per fer la posada a punt si fa molt de temps que estava desada.

Quin és l’objectiu de l’activitat?

La prevenció de residus i l’educació a la població per aprendre de forma autònoma a reparar els seus propis aparells. També reverteix en la butxaca del contribuent, perquè amb una petita reparació del propi electrodomèstic t’estàs estalviant haver de comprar-ne un de nou completament.

ReparaTruck

Des de quan funciona el Reparatruck?

Sorgeix d’un projecte del 2018 impulsat per una subvenció de l’Agència Catalana de Residus, amb la idea de portar un espai mòbil a tots els municipis en el tema de reparació. Principalment estem a la província de Barcelona, però també hem fet sortides a la província de Tarragona i de Girona. Aquest 2022, per exemple, ja hem fet 100 visites i gràcies a les reparacions hem estalviat la generació de prop de 600 quilos de residus.

Sembla que l’activitat té bona acceptació, doncs?

Sí. Els resultats són bastant bons i, més enllà dels dos primers anys -quan teníem la subvenció- hem continuat perquè els ajuntaments hi apostaven. A la ciutadania sembla ser que li funciona i cada cop té més usuaris. Els agrada perquè s’aprèn a reparar, ara que hi ha més conscienciació al voltant del medi ambient i alhora incideix en la butxaca. A més, és un servei completament gratuït. Poc a poc ens ve més gent.

Què és Solidança?

Som una entitat social que fa 25 anys va néixer a Sant Joan Despí i que es dedica a la inserció sòcio-laboral i a la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat social del nostre entorn. Estem fent activitats vinculades a la gestió de residus i impulsem iniciatives enfocades a l’economia circular i a la prevenció dels residus. La idea és promoure la inserció sòciolaboral a través d’activitats relacionades amb la gestió integral de residus.