El Servei Català de Trànsit coordina una campanya preventiva de controls intensius de transport escolar i de viatgers

2070
Mobilitat Segura
Mobilitat Segura

Durant aquesta setmana, el Servei Català de Trànsit (SCT) coordina amb Mossos d’Esquadra i la Policia Local una campanya preventiva de controls intensius de transport escolar i de menors, i també de viatgers, tant en zona interurbana com urbana. Els agents vetllaran per garantir la seguretat en aquest tipus de transports controlant-ne sobretot les condicions administratives, del servei i dels vehicles.

En concret, vigilaran si disposen d’una autorització administrativa específica per realitzar el transport; l’ús dels sistemes de seguretat passiva; si cada passatger compta amb una plaça o seient; el compliment de les parades o itineraris fixats; si es viatja amb un acompanyant de transport escolar o cap a centres d’educació especial; o bé si es reserva les places pròximes a les portes de servei a persones de mobilitat reduïda, entre d’altres.

Així mateix, i quant a les condicions dels vehicles, es denunciaran aspectes com realitzar un servei amb un vehicle de més antiguitat de la màxima permesa, l’incompliment de les prescripcions tècniques sobre l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, l’incompliment de l’obligació de subscriure les assegurances preceptives, o no disposar del rètol indicatiu de transport escolar, entre d’altres.

La campanya preventiva de controls serà la setena integral que coordina enguany el Servei Català de Trànsit, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions, distraccions i respecte pels semàfors, velocitat i motocicletes. En total, aquest 2017 es duran a terme quinze campanyes que incidiran en els principals factors de sinistralitat.

El cap de la Policia Local, Àngel Pérez, recorda que a Martorell els agents realitzen inspeccions als autocars escolars durant tot l’any, a demanda dels centres educatius, sempre que aquests tinguin alguna sortida o excursió. Revisen els permisos del conductor, del vehicle, i les seves condicions internes i externes. A més, regularment, inspeccionen els vehicles que realitzen transport escolar i extraescolar.

El cinturó, també als autocars i autobusos

El Servei Català de Trànsit recorda que l’ús del cinturó de seguretat és obligatori per a tots els ocupants i a tots els vehicles –també als autocars i autobusos- així com a tots els trajectes. No portar el cinturó ben cordat és una infracció que comporta una multa de 200 euros. En un accident, l’ús del cinturó redueix el risc de morir un 75%. El seu ús combinat amb el coixí de seguretat, si el vehicle en porta, redueix el risc de morir un 80%. En cas de bolcada o gir brusc, l’ús del cinturó és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.

Així mateix, l’organisme recupera al llarg d’aquesta setmana a les xarxes socials el material audiovisual que porta per lema “A l’autocar, també”. A través d’aquest vídeo, i amb els infants com a prescriptors, es vol continuar sensibilitzant el conjunt de la ciutadania de la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars i autobusos.