El 24è Fòrum de Treballs de Recerca del Baix Llobregat Nord, organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat 7, i una dotzena de centres de Secundària de la comarca, s’ha celebrat aquest matí al Centre Cultural de Martorell. Els alumnes de 2n de Batxillerat hi han exposat en públic alguns dels millors treballs de recerca fets durant aquest curs 2024-25.
La benvinguda i lliurament de diplomes ha anat a càrrec de Carme Matas, inspectora d’Educació i presidenta de la Comissió del Pla de Formació de Zona, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Martorell, Lluís Amat.
La inspectora Matas ha expressat que “el treball de recerca és una part fonamental del Batxillerat, que permet a l’alumne aprofundir en un tema d’interès personal, a través del procés d’investigació que combina autonomia, pensament crític i capacitat d’organització. Els darrers anys ha aparegut una nova eina, l’Intel·ligència Artificial (IA), que està transformat la manera d’abordar aquest repte”.
“Els docents hem observat com la IA canvia la manera en què elaboreu els treballs de recerca. Aquesta nova eina planteja oportunitats i reptes, però també ens genera dubtes ètics sobre l’autoria i la responsabilitat individual”.
“Quan la IA s’utlitza com a suport i no com una substitució del treball personal pot oferir-vos molts avantatges. Emprada correctament, pot ser un suport molt valuós que afavoreixi l’autonomia, l’aprenentatge i la millora dels resultats acadèmics”, ha asseverat.
Carme Matas, inspectora d'Educació
Però la IA, segons Matas, “també pot comportar riscos, la pèrdua d’autenticitat, la manca de pensament crític o l’ús poc ètic del contingut general. Per això és fonamental que aprengueu a utilitzar aquestes eines amb responsabilitat, contrastant la informació i mantenint un paper actiu i reflexiu en tot el procés. Podem concloure que la IA no és ni bona ni dolenta, tot depèn de l’ús que se’n faci”.
Carme Matas, inspectora d'Educació
El regidor Amat ha felicitat els alumnes “per la feina feta al llarg de tot el curs” i els ha encoratjat i donat molt ànims per afrontar les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). “Si tot va bé i aconseguiu els objectiu que busqueu, tindreu un estiu per gaudir molt i molt, perquè al setembre comenceu una nova etapa”. “No perdreu mai l’esperit crític de canviar i millorar les coses. El món és vostre i volem que cada vegada sigui millor”.
Lluís Amat, primer tinent d'alcalde Ajuntament de Martorell
S’hi han exposat treballs de recerca dels instituts Voltrera (Abrera), El Cairat (Esparreguera), El Castell (Esparreguera), Joan Oró (Martorell), Pompeu Fabra (Martorell), La Mercè (Martorell), Creu de Saba (Olesa), Daniel Blanxart i Pedrals (Olesa), El Palau (Sant Andreu de la Barca), Montserrat Roig (Sant Andreu de la Barca), Montserrat Colomer (Sant Esteve Sesrovires) i Daina Isard (Olesa).
Treballs de recerca dels instituts martorellencs
De l’Institut Pompeu Fabra s’han presentat els treballs de recerca ‘Martorell a ritme de treball: anàlisis del mercat laboral’ de Nekane Sánchez Latorre i Carmen Robledo Arcos; ‘Reinserció social: realitat o utopia’ de Leire Massé Escrig i Nerea Murillo Carrillo; ‘La nova visió de Chanel’ d’Irene Gual Gómez; ‘Física de la llum – Fabricació i anàlisi de miralls: comprovant les lleis de la reflexió’ d’Álvaro González del Pozo i Roc Bou Zaragoza; ‘De l’erosió a la solució: com les onades modelen el futur de les platges’ de Hugo Rubio Garcia i Sara Santos Luna; ‘Trenquem codis. Elaboració d’un full de càlcul amb xifratge de Hill’ d’Alexandra Quintaneiro Carrasco i Nelly Clara Tchowkwe Tchanga; ‘Aliments Transgènics al Desenvolupament de la Drosophila Melanogaster’ de Ledien Gonzalez Martinez i Manal El Morabit Arra, i ‘Els Tatuatges’ de Haizea Vidal Jorba i Carla Isona Bou Palacios.
Els treballs de recerca mostrats per l’Institut Joan Oró són ‘Construcció i estudi dels costos d’un túnel de vent’ de Sergio Arias Muñoz i Roman Escrig Martin; ‘Inversió en deute sobirà de països emergents’ d’Oriol Pascual Font; ‘Estudi sobre la presència de bacteris resistents als antibiòtics en objectes d’us quotidià’ de Sara Linares Ayllon; ‘Anàlisi de la influència del dejuni intermitent al mes del Ramadà en paràmetres fisiològics i cognitius en alumnes de 12 a 16 anys’ de Doaa Meftah Zerouali i Douaa Salbi Sadiki; ‘Creació d’un programa de fidelització a Martorell per combatre el canvi climàtic’ de Carmen Campos Ruiz de Valdivia i Marc Peña Marquez; “Estudi de la integració socials dels immigrants a Martorell’ de Fatima El Abdi Nadouri i Àngels Nneoma Maduka Igiri, i ‘Estudi comparatiu de les cases contenidor i les vivendes convencionals: La nova era o la tradició?’ de Lucas Palencia Lange i Oriol Vicente Linares.
I del Col·legi La Mercè s’han exposat els treballs de recerca ‘És viable la representació d’un cervell amb la teoria de grafs a través d’algoritmes?’ de Laura Segarra i Fortià i ‘Influència de la llengua en el pensament i el comportament’ d’Ona Bernadí Forns.
