Mor el poeta Jacint Soler, guanyador de dos Premis Vila i impulsor de les ’24 hores de lectura en català’

489
44è Premi Vila de Martorell. Jacint Soler
44è Premi Vila de Martorell. Jacint Soler

El poeta martorellenc Jacint Soler Mas ha mort als 83 anys. La seva trajectòria vital i literària va estar arrelada al poble, on va destacar tant per la seva obra poètica com pel seu compromís amb la cultura i la llengua catalana. El seu comiat serà demà dissabte, 24 de maig, a les 16.00h, a la Parròquia de Santa Maria.

Durant 40 anys va treballar en el ram tèxtil, en una fàbrica de Martorell. Aquesta experiència el va marcar profundament i, més enllà de les dureses del món laboral, en va saber extreure una mirada poètica que es va fer evident, anys més tard, en la seva obra. Al el llibre Epidermis (2018), destaquen els poemes dedicats a l’ofici del tèxtil, com el calderer, les bitllaires, l’ordidora, la nuadora o la teixidora, amb una sensibilitat que reivindica la memòria obrera i la quotidianitat.

Soler va iniciar el seu camí literari de ben jove, participant activament en la revista Solc, una publicació nascudade la Parròquia de Santa Maria. Un dels seus projectes més recordats i valorats va ser l’organització d’una dotzena d’edicions de les ’24 hores de lectura en català’ a la Casa de Cultura la Vila, per on van passar escriptors rellevants com Josep Maria Espinàs, Joan Margarit, Jaume Cabré o Vicenç Villatoro. Aquest esdeveniment, fidel al seu enunciat, es va convertir en una fita cultural al municipi i una celebració del català com a llengua literària viva.

El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha expressat que “des de l’Ajuntament de Martorell volem donar el nostre condol a la família i als amics de Jacint Soler, una persona molt vinculada al poble, tant en el comerç com en la cultura”. “Lamentem la seva pèrdua i traslladem el nostre millor escalf a la seva família, recordant la seva obra i el seu pas per Martorell”.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Amb la jubilació, Jacint Soler va recuperar plenament la seva passió per l’escriptura, centrant-se sobretot en la poesia. La seva obra va ser reconeguda amb el Premi Vila de Martorell en dues ocasions, amb Marató (2012) i Epidermis (2018), consolidant la seva veu com una de les més destacades del panorama poètic local.

També va ser un lector apassionat i col·laborador actiu en les activitats literàries de la Biblioteca Francesc Pujols, on compartia amb entusiasme la seva estima per la literatura i fomentava la lectura entre els veïns de Martorell.