El Vimart supera les previsions i es consolida com la fira de vins i caves de la Festa del Roser

849

El Vimart ja és una fira consolidada a Martorell. La mostra de vins i caves, que va començar l’any passat en la Festa del Roser, ha refermat el seu paper aquest cap de setmana en una mostra on hi ha participat més d’un miler de persones al casc antic de Martorell.

Més d’un miler de persones van degustar les propostes de vins i caves a la plaça de l’Església. L’entorn del casc antic es va omplir de gom a gom i els visitants van participar activament en les activitats complementàries al Vimart. Des del tast de vins a càrrec de l’enòleg martorellenc Toni Albiol; el concert de Em patina la mandarina (amb Dolo, cantant de Pastora i la violoncel·lista Anna Carné) i un concert de jazz als jardins de l’Enrajolada.

Valoració positiva entre expositors, visitants i organització
El Vimart d’enguany ha donat a conèixer la DO de proximitat, la DO Empordà (a causa dels incendis de l’estiu passat) i les cooperatives vinícoles d’acció social. Prop d’una vintena de cellers i restauradors van participar al Vimart. La regidora de Cultura, Cristina Dalmau, explica que “l’any passat, en la primera edició, ja vam veure que el Vimart era una bona aposta per fomentar l’esperit vitivinícola de Martorell. Hi ha hagut més expositors i més visitants, tot i coincidir amb el Cavatast de Sant Sadurní d’Anoia. Això demostra que anem pel bon camí per ser una mostra de referència en aquest sector”.

Durant el Vimart es van servir més de 900 copes de vi. La recaptació feta durant la mostra es destinarà a la campanya www.focalcor.cat per a l’entitat Salvem l’Empordà. El Vimart ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Arc de Sant Martí i l’empresa Moon Wine.

Cercavila del most i pregó del pagès Josep Vila
La recollida de raïm a la plaça del Vi a càrrec de l’alcalde Salvador Esteve va ser el tret de sortida del cercavila del most. Amb la participació de les figures festives de Martorell, a més de la Colla de Geganters d’Abrera i Gegants, grallers i bestiari de Parets del Vallès, com a convidats. A l’arribar a la Vila, es va fer el ball tradicional en una plaça de la Vila plena de gom a gom. Una munió de nens i nenes van trepitjar raïm. Un fet que arrela la festa entre els més petits.

El pregoner del Roser 2012, Josep Vila, és un dels pocs pagesos que encara conreen a Martorell. Vila va explicar, des del balcó de l’Ajuntament, que “si els avantpassats aixequessin al cap ens dirien que estem bojos. Abans ho collíem a mà i durant molts dies; ara ho fan les màquines i en poques hores. A la vinya ja no hi ha gent que culli. És una feina que no atrau però jo sóc feliç de ser al camp”. Vila va destacar el pes de Martorell en la tradició vitivinícola: “som la porta del Penedès, que comença al Pont del Diable i acaba a l’Arc de Barà”. L’ofici de pagès li ve dels seus pares, qui des de l’any 1963 tenen una parada de fruita a la plaça de la Vila.

Esteve destaca la “mirada en l’horitzó” de les entitats
La trobada d’entitats a Ca l’Oller va servir per conèixer les propostes de l’Agrupament Escolta Joan XXIII (El Cau), l’Associació de Capgrossos i Associació de Geganters i el Patronat Cavalcada de Reis de Martorell. En la seva intervenció, l’alcalde Salvador Esteve va assegurar que “m’ha agradat molt el que han explicat les entitats que han participat en aquest acte. No només pel seu passat sinó sobretot del seu futur. Mirar enrere és bo però és molt millor encara tenir clara la mirada en l’horitzó més proper. Aquest és un mirall que té Martorell”. Esteve va felicitar a les entitats i va destacar el paper que hi juguen en la vida social i associativa del municipi. L’acte va cloure amb la interpretació de dues peces del grup Painomi.

Fira d’artesania, puntaires i marxa de la gent gran
L’últim dia festiu del Roser va concentrar-se a la Vila amb la fira d’artesania, la 14a Marxa de la gent gran, la 22a trobada de puntaires, el 25è Aplec de sardanes del Roser, el 21è concurs de fotografia de muntanya, el 6è Concurs intercomarcal d’enganxaments amateurs i una visita guiada pel món del vi amb la col•lecció particular de Valentí Mas a Cal Valldosera.