L’Ajuntament de Martorell, a favor del pacte fiscal i del model territorial de Catalunya

997

El ple de l’Ajuntament de Martorell va aprovar dilluns a la nit dues mocions de Convergència i Unió (CiU) en suport del pacte fiscal, una hisenda i una agència tributària pròpia, i del model d’organització territorial de Catalunya i l’autonomia local. Les dues mocions van ser aprovades amb una àmplia majoria de regidors i amb l’oposició del Partit Popular (PP). També es va donar llum verd a l’inici del procés per a la revisió-adaptació del Pla General d’Ordenació Urbana de Martorell (POUM).

La moció en defensa del pacte fiscal, una hisenda i agència tributària pròpia va ser aprovada per 18 vots a favor (CiU, PSC i ICV), 1 abstenció (ERC) i 2 vots en contra (PP). El text reivindica “un nou pacte fiscal per a Catalunya, en la línia del concert econòmic, que garanteixi que la Generalitat pugui legislar, recaptar, gestionar i liquidar els nostres recursos fiscals” i dóna suport al govern en la seva negociació amb el govern espanyol.

La moció en defensa del model d’organització territorial català, del mapa municipal i de l’autonomia local es va aprovar amb 19 vots a favor (CiU, PSC, ICV i ERC) i 2 en contra (PP). En el text, es rebutja l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local i de la llei de les hisendes locals “per haver-se realitzat sense consens, amb deslleialtat institucional i vulnerant l’autonomia local”. També es reivindica que “les competències de l’organització es determinen com exclusives” per a Catalunya i el paper dels regidors “com a garants de la pluralitat democràtica”.

POUM
L’inici del procés per a la revisió i adaptació del Pla General d’Ordenació Urbana de Martorell (POUM) va ser aprovat per 14 vots a favor (CiU, PP i ERC) i 7 abstencions (PSC i ICV); tot i que aquests dos grups es van declarar favorables a la revisió, es van abstenir de pronunciar-s’hi en cap sentit per considerar que no havien tingut temps d’estudiar la documentació subministrada.

El POUM consta de tres documents: el d’inici del procés de revisió-adaptació, el de la participació ciutadana i el d’avanç del pla. El regidor de Planificació urbanística i Serveis urbans, Xavier Fonollosa, va explicar que el pla actual és vigent des de 1990 i que, per tant, fa temps que se n’havia d’haver iniciat la revisió. Va destacar la decisió d’encarregar el projecte als arquitectes i serveis tècnics de l’Ajuntament.