Els camins escolars segurs fomenten la mobilitat sostenible i potencien l’autonomia dels infants

4361

L’Ajuntament de Martorell inicia aquest dilluns una campanya divulgativa per fomentar la xarxa de camins escolars segurs, coincidint amb l’inici del curs escolar i emmarcada en la Setmana Europea de la Mobilitat. Durant aquests dies es difondrà novament l’audiovisual sobre aquestes rutes segures i properament s’enviarà a les famílies una carta recordant-ne els beneficis del seu ús i els recorreguts disponibles.

La xarxa de camins escolars segurs de Martorell es va completar al gener de 2022. Els itineraris s’ubiquen a La Vila, Buenos Aires, Les Bòbiles i Torrent de Llops. Fomenten una mobilitat segura, saludable i sostenible a Martorell, i augmenten l’autonomia i la responsabilitat dels nostres infants.

Són camins escollits entre els més utilitzats per l’alumnat i amb la participació i implicació de la comunitat educativa, que permeten que els infants es desplacin a peu cap a l’escola de manera còmoda i amb les màximes condicions de seguretat. Rutes adaptades, que inclouen una senyalització especial i fàcil d’interpretar.

Tots els camins escolars són inclusius, disposant de passos de vianants pintats de color turquesa i blanc, amb pictogrames per afavorir una accessibilitat cognitiva i que conviden als infants a parar, mirar i creuar. Compten amb un punt de trobada, un espai de reunió per els infants delimitat amb un banc per seure i il·luminat adequadament, i un tram d’aparcament senyalitzat anomenat “petó i adeu”, que permet als familiars acomiadar els infants sense haver d’aparcar.

A més, al punt de trobada s’ha col·locat un tòtem informatiu amb el mapa del camí i al llarg de la ruta s’han grafiat uns peus al paviment per facilitar-ne el seguiment. També s’hi han col·locat enganxines per identificar els espais amics, equipaments i comerços propers que fan un cop de mà als nens i nenes en cas que sigui necessari.

El primer camí escolar segur, el de La Vila, es va posar en marxa el setembre de 2021 per donar servei als alumnes del Col·legi La Mercè i l’Escola Els Convents. Disposa d’un punt de trobada a l’aparcament del Vapor amb espai de petó i adéu, i amb espais amics com l’Arxiu Municipal, Serveis Socials, El Círcol i la Casa de la Vila.

Posteriorment, es van implementar els camins als barris de Buenos Aires, Les Bòbiles i Torrent de Llops, per donar servei a la resta d’escoles del poble. El camí escolar de Buenos Aires el fan servir els alumnes de l’Escola José Echegaray, Vicente Aleixandre i Juan Ramón Jiménez. Compta amb dos punts de trobada, un al costat del Centre Cultural i un altre a la plaça Rosa dels Vents. Els seus espais amics són la Biblioteca, la comissaria de Mossos d’Esquadra i la Llar d’Infants Les Torretes.

El camí escolar del barri de Buenos Aires i el de Torrent de Llops han estat subvencionats pel programa MOVES (Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible del Ministeri per a la Transició Ecològica).

A Les Bòbiles, hi ha el camí escolar segur per als alumnes de l’Escola Mercè Rodoreda amb un punt de trobada a la plaça Mare Caterina Coromina. I a Torrent de Llops, un altre per als alumnes de l’Escola Lola Anglada amb un punt de trobada a la plaça Pere Teixiné, que s’enllestirà amb la propera reforma d’aquesta plaça. Els espais amics són el Complex Educatiu i la Llar d’Infants Pont d’Estels.

La creació de la xarxa de camins escolars s’emmarca dins les iniciatives de l’Ajuntament de Martorell per una mobilitat segura, saludable i sostenible al municipi i per potenciar l’autonomia i la responsabilitat dels nostres infants.

Trobareu tota la informació al web www.martorell.cat/caminsescolars on també es poden descarregar els mapes de cada itinerari.