22è Camp de Treball a l'escola Kindergarten de Nairobi (Kenya)
22è Camp de Treball de Mans Mercedàries a l'escola Kindergarten de Nairobi (Kenya)

L’any passat, l’ONG Mans Mercedàries es va veure obligada a ajornar els camps de treball a causa de la pandèmia per COVID-19. Els seus voluntaris es van trobar que Kenya no els emetia el visat perquè l’ambaixada a Madrid estava tancada i que, a més, no podien viatjar a Nairobi pel tancament de l’espai aeri. Per aquests motius, va prendre la decisió d’ajornar la visita estival dels cooperants als camps de treball per l’estiu 2021, fet que finalment es podrà fer realitat.

La intenció d’aquest any és anar a veure les obres del primer pis del Centre Infantil Lutgarda a Ongata Rongai, explica Montse Torras, responsable de Mans Mercedàries. Les obres de l’edifici van començar l’any 2015, però encara falta la construcció de la segona planta. Per poder tirar endavant la construcció, l’ONG està rebent ajuts dels ajuntaments de Martorell i Sant Feliu de Llobregat, de les guardioles solidàries, del material que dóna la gent, etc.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Els voluntaris de Mans Mercedàries es repartiran en dos grups aquest estiu. El primer, de sis voluntaris, anirà a Kenya a veure les obres del Centre Infantil, mentre que el segon grup, composat per tres voluntaris, es traslladarà a Moçambic. Recordem que el Camp de Treball de Moçambic ja va ser ajornat el desembre de 2019 per causes personals de tres voluntaris. Acompanyaran el grup que vagi a Moçambic dues estudiants d’Infermeria que faran el seu Treball Final de Grau sobre les nenes de la Lar Tiberíades, l’orfenat de noies que pateixen de sida.

L’ONG ho està planificant tot com si finalment poguessin anar, ja que esperen que de cara al juliol tota la situació pandèmica actual hagi millorat, relata Montse Torras. A més, aquest any porten tota mena de material pels més de 200 nens i nenes: roba nova, material escolar, ulleres, portàtils…

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

També cal destacar el treball de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, qui va donar la setmana passada 10 caixes d’hidroxicloroquina –un fàrmac pel tractament de la malària- i de lopinavir/ritonavir –pel tractament del VIH. Les 10 caixes es repartiran entre els camps de treball de Kenya i Moçambic.

Malauradament, destacava Torras, aquestes caixes no podran arribar a Angola, on ja hi torna a ser la missionera martorellenca Josefina Cortadella, membre de l’ONG: “Ella va marxar fa unes setmanes i no va poder emportar-se cap capsa de medicaments, malgrat que a Angola és on més ho necessiten a causa del gran nombre de casos de persones que pateixen de malària i sida”.