Els carrers de La Sínia tindran noms de Fills Predilectes i dones rellevants

4544

El nou barri de La Sínia ja té definits els noms de les avingudes, carrers i places. Es dedicaran als quatre Fills Predilectes de la Vila -Jaume Muxart, Montserrat Campmany, Màrius Garcia i Salvador Esteve- i a la també martorellenca Josefina Cortadella, entre d’altres. L’Ajuntament va donar el vist i plau als nous noms en el Ple Municipal de dilluns.

Al nou sector P-8 residencial, o barri de La Sínia, hi haurà tres avingudes, quatre carrers, quatre passatges i quatre places. Aquestes vies portaran noms de persones rellevants de l’àmbit local i català. Quatre seran batejades amb els noms dels Fills Predilectes de la Vila: “Entenem que els Fills Predilectes han de tenir un carrer, com passa pràcticament a totes les ciutats i pobles del país, i no sempre hi ha oportunitat de posar noms com ara”, destacava l’alcalde, Xavier Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La missionera Josefina Cortadella donarà nom a un carrer per reconèixer la seva tasca solidària: “primer a casa nostra de 1974 a 1992 com a assistent social, i després a Angola amb les missions mercedàries, assistint a qui fuig de la Guerra Civil que afecta el país des del 1976, i treballant a l’escola, dispensari mèdic i orfenat de Villa Matilde”, destacava el regidor de Planificació Urbanística, Albert Fernández:

Albert Fernández, regidor de Planificació Urbanística

Es preveu mantenir els noms dels nous carrers de La Sínia que són una extensió dels ja existents a Torrent de Llops -carrer d’Enric Prat de la Riba; del Puig del Ravell; avinguda de Francesc Riera i carrer d’Arcadi Casanovas-, i es batejarà una avinguda amb el nom de Josep Puig i Cadafalch, únic president de la Mancomunitat durant el segle XX que encara no tenia carrer a Martorell. Ho explica Fernández:

Albert Fernández, regidor de Planificació Urbanística

També es reconeixerà diverses places amb els noms “de dones catalanes a les que calia donar notorietat: Natividad Yarza -primera alcaldessa a Catalunya i a l’estat-; Frederica Montseny -primera ministra-; Maria Rúbies -primera senadora- i Rosa Sensat -educadora que va iniciar un projecte d’escola catalana fa quasi un segle-“, afegia Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’oposició es va abstenir en bloc. Antonio Carvajal (PSC) exposava que “per molt que ens sembli bé reconèixer a personalitats martorellenques i a algunes dones, lamentem que aquesta proposta d’interès general no hagi tingut en compte la participació ciutadana”.

Antonio Carvajal (PSC)

Xavi Sáez de Cortázar (Movem Martorell) reclamava també la participació i glossava altres casos: “A Olesa hi ha un apartat al web on tothom pot proposar un nom, i a Zaragoza, una escola s’ha mobilitzat per posar noms als carrers d’un barri sencer”.

Xavier Sáez de Cortázar (Movem Martorell)

El portaveu d’ERC, Víctor de León, deia que “hauria estat una bona opció fer una consulta popular, per a fer-ne partíceps els martorellencs. No sé si nosaltres som les persones adequades per decidir els noms dels carrers”.

Víctor de León (ERC)

“Són persones i reconeixements de l’equip de govern. Nosaltres, com a grup municipal i junt amb la resta de l’oposició, no hem tingut opció de valorar alternatives”, deia el portaveu de C’s, Juan José Pérez.

Juan José Pérez (C's)

Ara, l’Ajuntament notificarà l’acord a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, a la junta de compensació del sector i a l’Oficina de Correus de Martorell.