L’Ajuntament elimina la taxa d’ocupació de terrasses a bars i restaurants fins al 31 de maig

3227

L’Ajuntament de Martorell prorrogarà la suspensió de la taxa d’ocupació de terrasses i via pública destinada als bars i restaurants fins al 31 de maig. Així, aquests establiments comercials podran seguir disposant de l’espai sense pagar la taxa, com ja ha succeït durant el 2021, atesa la situació actual de la pandèmia. La decisió es va aprovar per unanimitat al Ple Municipal d’ahir dilluns, que va tornar a ser en línia.

L’ampliació de la suspensió de la taxa s’aplicarà de l’1 de gener al 31 de maig de 2022: “Atès que l’ús de les terrasses per part dels establiments d’hostaleria i restauració es considera un element positiu com a mesura per minimitzar el risc de contagis de la COVID-19, és convenient suspendre l’aplicació a aquestes terrasses de la taxa per ús privatiu de la via pública i del domini públic”, defineix el text.

El regidor d’Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior, Lluís Amat, defensava el punt i destacava que la decisió s’ha gestat “fruit de converses entre el govern i diversos comerciants, i d’una al·legació molt raonada que ens havia fet un d’ells, demanant-ne la suspensió”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Economia

Amat destacava que la mesura és una més en favor del sector de la restauració, un dels més perjudicats per la pandèmia: “Des de l’Ajuntament de Martorell ja vam fer un esforç important tant any passat com en les previsions del pressupost de 2022 per ajudar el sector”, va afegir que “serem ràpids i eficients per ajudar de primera mà tothom qui ho necessiti”, i va destacar que “els establiments que han complert uns requisits han obtingut ajudes d’entre 5.000 i 6.000 euros, xifres importants”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Economia

Tots els partits polítics del consistori van votar a favor. La regidora socialista Remedios Márquez va demanar que “la suspensió es prorrogui a tot el 2022, ja que els titulars d’aquests establiments continuaran patint la crisi durant tot l’any per la disminució de la seva capacitat econòmica. És de justícia i sentit comú, i una manera d’ajudar-los econòmicament”.

Remedios Márquez, regidora PSC

Xavier Sáez de Cortázar, portaveu de Movem Martorell, recalcava “estar totalment a favor d’aquesta mesura, perquè el comerç i la restauració són els sectors més mermats durant la pandèmia. Ens n’hem de sentir orgullosos, ja que va sorgir de les primeres reunions i converses entre portaveus”.

Xavier Sáez de Cortázar, portaveu Movem Martorell

El portaveu d’ERC, Víctor de León, recalcava el vot a favor “i més tenint en compte la nova onada i les possibles noves restriccions dels propers dies i setmanes”, i puntualitzava que “se’ns ha dit que alguns locals no sempre demanen el certificat Covid-19. Una mesura com aquesta ha d’anar acompanyada de la responsabilitat de tots els comerços”.

Víctor de León, portaveu ERC

El portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez, destacava estar “totalment d’acord amb la mesura. És una inconveniència carregar aquest impost en les classes més treballadores”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

Responent les intervencions de l’oposició, l’alcalde Xavier Fonollosa es va comprometre a fer un recordatori als restauradors perquè sempre demanin el certificat als clients, i no va descartar “ampliar la suspensió de la taxa en un futur. Ho anirem veient pas a pas i segons les necessitats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els carrers i places de La Sínia ja tenen nom

De la resta de punts de l’ordre del dia cal destacar l’aprovació -amb els 11 vots a favor de govern i l’abstenció de PSC, Movem Martorell, ERC i C’s-, de la nova nomenclatura per als espais públics del nou barri de La Sínia. Entre d’altres, inclouran els noms dels Fills Predilectes de la Vila -Salvador Esteve, Màrius Garcia, Montserrat Campmany i Jaume Muxart-, així com el de la missionera Josefina Cortadella.

També es va aprovar provisionalment el Pla Parcial Urbanístic de Sòl Urbanitzable al Sector P-3 Industrial (unanimitat), així com la conformitat a la xifra de població de Martorell referida a dia 1 de gener de 2021, i que se situava en 28.667 habitants. C’s va retirar una moció per instar a la suspensió de l’impost de CO2, per tal de buscar el consens en un proper Ple.