Els infants de Martorell reivindiquen els seus drets a la 3a Fira del Joc i la Cooperació

271
3a Fira del Joc i la Cooperació

La Fira del Joc i la Cooperació ha celebrat aquest dissabte la seva 3a edició sota el lema ‘Un viatge pel món amb les entitats de Martorell’. La cita ha commemorat el Dia Internacional dels Drets dels Infants (20 novembre), els Dies Europeus de la Solidaritat Local (del 15 al 30 de novembre) i la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 18 al 24 de novembre). Durant la jornada, la Vila s’ha omplert de parades d’entitats locals i comerços, així com activitats per a tota la família.

Els membres del Consell d’Infants de Martorell han llegit a la plaça de la Vila el manifest del Dia Internacional dels Drets dels Infants, que se suma a la campanya #Som Infància, #Som Altaveus de la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF. Enguany, el discurs s’ha centrat en la reivindicació del dret a manifestar-se i en com millorar la participació de la infància i l’adolescència.

Al manifest, els nens i nenes han explicat que “el passat 13 de novembre ens vam reunir per parlar i reflexionar sobre aquelles coses que ens fan bé i que ens ajuden a participar com a ciutadans i ciutadanes de Martorell”. “Vam parlar sobre les coses que cal millorar perquè la nostra veu s’escolti i es tingui en compte. Volem continuar participant del Consell d’Infants, per fer d’altaveu de tots els nens i nenes del municipi i del món. Som infància, som proposta, som participació, som altaveu”.

Membres del Consell d'Infants de Martorell

Al llarg de tot el dia, els assistents han pogut gaudir de tallers i parades d’entitats locals que treballen en els àmbits de la cooperació al desenvolupament, la infància i adolescència, i de comerços de la Vila. Les entitats participants han estat els Amics de Fundase-Bolívia, Assotea, Bastoners de Martorell, Colla de Geganters, Creu Roja, Fem Vila, Ocularis Associació, ONG Mans Mercedàries i Vedanthangal Sagam.

Per tal de celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la plaça de l’Església ha acollit l’activitat ‘Juga net amb els residus’ per a infants de 5 a 12 anys. Uns jocs de gran format sobre reciclatge i tallers de manualitats amb material reciclat. Als jardins de l’Enrajolada s’han fet diversos jocs gegants i de cooperació, amb el ‘Memory dels Drets dels Infants’. Mentre que a El Círcol, s’ha habilitat un espai de joc d’experimentació, construcció i moviment per a infants de 0 a 3 anys.

Al vestíbul de Cal Nicolau, hi ha hagut un Karaoke infantil de l’Escola Municipal de Música. A la plaça de la Vila, la companyia Xaxi ha representat El guardià dels jocs, un espectacle clown ambientat en un hipotètic futur amb el qual el públic ha reconnectat amb la importància del joc com a eina de transformació i socialització. I la companyia de teatre d’Anna Roca ha ofert a la Casa de Cultura l’obra La granja més petita del món.

Una de les activitats destacades d’aquesta 3a Fira del Joc i la Cooperació ha estat el 4t Aplec de Bastoners del Baix Llobregat amb colles de diferents poblacions de la comarca: Martorell, Castelldefels, Molins de Rei (Esventades), el Prat de Llobregat (Picacrestes), Esplugues de Llobregat i Gavà. L’activitat ha arrencat al passeig del Quarter i ha finalitzat amb una ballada final a la plaça de la Vila.

Miriam Garcia, cap de colla dels Bastoners de Martorell, ha afirmat que acollir aquest Aplec de Bastoners del Baix Llobregat ha estat una experiència única: “Les persones que estem a la junta actualment no havíem fet mai un acte com aquest. La colla de Castelldefels ens va proposar continuar amb aquest projecte i nosaltres proposem, d’aquí a dos anys, que ho faci Gavà. Per a nosaltres era molt important mostrar la cultura del ball de bastons a la comarca i poder posar en el mapa a Martorell en aquest aspecte”.

Miriam Garcia, cap de colla Batoners de Martorell

Per concloure la jornada, l’associació Vedanthangal Sangam-Projecte Laia ha presentat a El Círcol la xerrada ‘Dones i patriarcat a l’Índia rural del sud’. Roger Garcia Coll, professor de la Universitat de Girona, i Anna Amado Bernardino, membre de les associacions Vedanthangal Sangam i Indian Futures, han parlat de la violència patriarcal a l’Índia rural i dels projectes que l’associació desenvolupa amb les comunitats dàlits amb el suport de l’Ajuntament de Martorell.

A més, s’ha inaugurat l’exposició Índia rural, Índia urbana, organitzada per l’associació Vedanthangal Sangam amb fotografies dels seus projectes a l’Índia del sud del fotògraf Pep Àvila i l’art visual de l’artista africana Michelle Fine sobre l’Índia urbana. Aquesta exposició es podrà visitar a la sala polivalent d’El Círcol fins al 14 de desembre.