L’Associació de Veïns del Pont del Diable ha tornat a organitzar la festa de la Mare de Déu del Tíscar. Aquest migdia de diumenge s’ha fet un concert i s’ha repartit la tradicional coca. Hi han assistit l’alcalde, Xavier Fonollosa, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació de l’ajuntament, Míriam Riera. Aquest barri venera la imatge de la patrona del poble de Quesada (Jaén) a partir d’un fet històric esdevingut l’any 1751.
Ahir dissabte es va celebrar la missa solemne en honor a Sant Martí de Porres i la Mare de Déu del Tíscar a la capella de Sant Joan. La cerimònia religiosa va anar a càrrec del nou rector de les parròquies de Martorell, mossèn Francesc Tirado.
Avui diumenge, a la plaça de la Creu, els veïns han gaudit del concert de l’Escola de Grallers d’Abrera. El grup ha interpretat Un dia de Festa Major. Al finalitzar, la junta de l’entitat veïnal els ha obsequiat amb una miniatura dels gegants del barri. Després del concert, s’ha repartit la tradicional coca del Tíscar basada en una recepta del segle XVIII recuperada per l’historiador local, Ferran Balança i el pastisser martorellenc, Ramon Artigues.
Tradició des del segle XVIII
La devoció dels veïns amb la Mare de Déu del Tíscar arrenca de mitjans del segle XVIII i de l’experiència d’un soldat holandès de les tropes valones de Granada destinat a la Caserna de Cavalleria de Martorell, Thomas Hoer.
Hoer es va posar molt malalt, i a causa de la devoció que tenia per la Verge, durant la seva estada a l’Hospital de Sant Joan va fer-li nombroses pregàries i es va curar. “Els veïns van creure que resar a aquesta verge funcionava, i la van integrar a l’imaginari sacre de la capella de Sant Joan”, explica Àngel Antón, president de l’Associació de Veïns del Pont del Diable.
La talla es va destruir durant la Guerra Civil, però el barri va tornar a venerar-la el 1993 i a fer-ne celebracions després de recuperar imatges antigues. El 2009, a més, la Cofradia de la Virgen del Tíscar de Quesada va obsequiar els veïns amb una talla de fusta de la verge.