Emotiu concert homenatge a El Progrés per commemorar els 25 anys de Martorell Ciutat Pubilla

1762
Concert 25è aniversari Martorell Ciutat Pubilla
Concert 25è aniversari Martorell Ciutat Pubilla

La Secció Sardanista ha celebrat, aquest dissabte a El Progrés, el Concert del 25è aniversari de Martorell Ciutat Pubilla. Hi han participat les cobles Marinada i Mil·lenària, amb la percussió de Xavier Canals i Arnau Cortadella. La direcció ha anat a càrrec del compositor martorellenc Dani Gasulla i ha estat presentat per qui ho va fer ara fa 25 anys, Eduard Pujol. L’acte ha servit per homenatjar les persones que van fer possible el pubillatge l’any 1993.

El concert ha arrencat, segons ha detallat el mestre Gasulla, amb peces clàssiques que les cobles han interpretat per separat: L’Ermita vella de Joaquim Serra; Recordant l’Albert d’Agustí Borgunyó; Coll forçat d’Eduard Toldrà; Xaloc de Jordi Molina; Dolça melangia de Montserrat Pujolà, qui ha pujat a l’escenari per dirigir ella mateixa la seva peça, i Girona de Ricard Viladesau.

Les cobles han interpretat, conjuntament a la segona part, Martorell Ciutat Pubilla, sardana que Dani Gasulla va estrenar l’any del pubillatge; Quan els angelets ploren d’Olivier Marquès; l’obra Tribut a John Williams amb arranjaments de Gasulla, i La Llegenda del pont del Diable, poema simfònic de Tomàs Gil i Membrado per a 23 instruments interpretada per darrera vegada l’any 1993, un dels moments més emocionants del concert.

Daniel Gasulla, compositor i director del concert

Els assistents han pogut escoltar, per acabar, l’estrena de Petits teutons de Daniel Gasulla, inspirada en la música de la cançó viral alemanya Est tanzt ein Bi-ba-Butzemann, i Els Segadors. 

El president de la Secció Sardanista, Màrius Escoda, ha dit que “recordem una data molt important i volíem organitzar un acte especial per rememorar-la, ja que La Llegenda del pont del Diable no s’havia tornat a tocar des d’aleshores”. Escoda ha recordat la celebració del pubillatge com “un moment espectacular, perquè vam innovar en l’organització amb la Caravana de la Sardana, que va portar la flama de Mollet del Vallès a Martorell, o amb la mascota de la Secció Sardanista”.

Màrius Escoda, president Secció Sardanista de Martorell

El president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, ha volgut “felicitar tota la gent de Martorell perquè m’encanta que 25 anys després encara tingueu les forces i la il·lusió de recordar l’efemèride”, i els ha encoratjat a seguir 25 anys més.

Des de l’Ajuntament de Martorell, els regidors Núria Canal i Sergi Corral han agraït l’esforç dels sardanistes, de tots els qui han fet possible l’esdeveniment i, especialment, d’aquells que han fet la feina menys visible.

Núria Canal i Sergi Corral, regidors Ajuntament de Martorell

Homenatge als organitzadors i col·laboradors del pubillatge

L’acte ha homenatjat les persones que van participar dels actes de Martorell Ciutat Pubilla, ara fa 25 anys, i als qui han fet possible la commemoració de l’efemèride: Màrius Escoda, president de la Secció Sardanista; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya; Juli Peinado, president de l’Obra del Ballet Popular; Salvador Esteve, aleshores alcalde de Martorell, i Maria Hinojo, regidora de Cultura l’any del pubillatge.

Ester Fortuny, pubilla universal de la Sardana l’any 1993, i les dames d’honor Anna Valero, Montse Ricard, Montse Ariza, Anna Pujol, Anna Bofill, Lorena Sabi, Montse Salas i Elena Abenza. Especial record per als compositors que van estrenar sardanes l’any 1993: Daniel Gasulla, Montserrat Pujolà, Tomàs Gil i Josep Solà.

Manel Ramon, Pere Sabi, Andreu Ricard, Salvador Balsells i Lluís Encinas, encarregats de la Caravana de la Sardana; Joan Martí, Josefina Canals i Josep Anducas, coordinadors dels relleus de la flama dins la nostra població.

També s’ha fet esment a Cisco Querol, encarregat de fer el Monument a la Sardana del passeig Catalunya, als membres de la comissió coordinadora dels actes, Mercè Dolz, Rosa Oltra, Josep Lopez, Ferran Porta, Toni Tió, Lourdes Pallí, Satur Sánchez i Eulàlia Carafí, i als col·laboradors Jordi Caballé, Feliu Julià, Moisés Queralt i Ramon Artigas.

Altres actes 25è aniversari Martorell Ciutat Pubilla

Els actes commemoratius de 25è aniversari de Martorell Ciutat Pubilla seguiran l’1 de maig amb una ballada al Monument a la Sardana, a les 11.30h, amb la cobla Marinada. A la mitja part, es farà la inauguració de la restauració del monument. A continuació, es gaudirà d’un dinar de germanor al Restaurant Aqqua.

Els actes es complementaran amb els que l’entitat ha programat dins la Fira de Primavera. Hi haurà la tradicional ballada de sardanes el diumenge, 29 d’abril, a les 12.00h a la plaça de l’Església, a càrrec de la cobla Vila d’Olesa. Com a novetat, l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la Secció Sardanista, La Xarxa i Joventuts Musicals de Martorell, ha programat l’espectacle infantil Tututs! de la cobla Bisbal Jove el dilluns, 30 d’abril, a les 12.00h, a El Progrés.