En marxa el Pla de vigilància contra incendis que intensifica la prevenció als boscos

1406
ADF Martorell
ADF Martorell

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que desplega cada any, en col·laboració amb ajuntaments, agrupacions de defensa forestal (ADF) i altres institucions. La campanya d’enguany, que durarà fins a l’1 de setembre, destina 2 agents per fer rutes diàries a les masses forestals de Martorell i municipis veïns.

El PVI vol sensibilitzar la població del risc d’incendi, localitzar els punts de risc i minimitzar els efectes d’un incendi a partir d’una ràpida detecció. A Martorell, “fa més de 15 anys que es desenvolupa aquest servei amb un equip de vigilància de l’ADF El Roure. Des d’ara i fins el setembre, dos agents forestals fan el recorregut Martorell, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Horts, tots els dies de la setmana”, ha explicat el director del Parc Forestal de Can Cases, Josep Martínez.

Reproductor d'àudio
Josep Martínez, director Parc Forestal Can Cases

L’ADF informa de les activitats que suposen un alt risc i, en cas d’incendi, ajuden a localitzar el punt d’inici del foc. Martínez ha indicat que l’Ajuntament de Martorell ha revisat els hidrants estratègics per a l’extinció d’incendis i reparat les pistes forestals per facilitar l’accés als Bombers. El forestal ha insistit que, durant els mesos de risc d’incendi, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del departament d’Agricultura de la Generalitat.

Reproductor d'àudio
Josep Martínez, director Parc Forestal Can Cases

Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. Del 22 de juny fins a principis de setembre, es tancarà la zona de barbacoes del Parc Forestal de Can Cases, i durant el mes d’agost, restarà tancat al trànsit de vehicles rodats.

Reproductor d'àudio
Josep Martínez, director Parc Forestal Can Cases

El Pla d’informació i vigilància (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal d’evitar-los i limitar-ne els seus efectes. El programa desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, així com d’anticipació a l’inici i propagació d’un incendi forestal.

A la campanya d’aquest any participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 269 ajuntaments, 124 ADF i nou federacions d’ADF. La Generalitat de Catalunya també hi col·labora cedint instal·lacions a través de diverses direccions generals.

El dispositiu d’enguany el formen 91 rutes amb vigilància mòbil, 20 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais d’especial interès, i nou centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de 475.502 ha forestals repartits en 269 municipis de la demarcació de Barcelona.

L’equip d’informació i vigilància està integrat per un total de 257 persones, de les quals sis són responsables de control (abans enginyers del sector), 29 operadors de comunicacions, 40 guaites i 182 informadors. A més, des de la Diputació hi ha un equip de coordinació del dispositiu format per cinc enginyers forestals. Aquest equip disposarà d’un total de 103 vehicles per atendre les 91 rutes repartides entre les nou zones de vigilància en què s’ha dividit el territori de Barcelona i que inclou els 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals.