En marxa la reforestació del bosc cremat a Les Torretes amb prop de 1.200 pins i alzines

1150
Reforestació de la muntanya de Les Torretes
Reforestació de la muntanya de Les Torretes

El passat diumenge van començar les jornades de treball per reforestar 3 hectàrees de bosc a la muntanya de Les Torretes, cremades en l’incendi de 2017. La campanya la coordina l’Ajuntament de Martorell, l’Agrupació de Defensa Forestal de Martorell (ADF) i l’Institut Pompeu Fabra, i inclourà tres jornades més. 65 alumnes hi participen, dins del Programa de Servei Comunitari que impulsa l’institut, amb la col·laboració del consistori.

En el primer dia de treball, 14 estudiants de 3r d’ESO van retirar arbres morts i van plantar prop d’una setantena de pins i alzines, amb l’assessorament de tècnics del Departament de Medi Ambient i de membres de l’ADF Martorell. Aquests darrers, prèviament, van impartir unes xerrades a les aules el passat 12 de desembre per posar en situació els alumnes.

El president de l’ADF, Ferran Tortajada, comenta que, a les sessions de camp, “s’explica als alumnes el per què de l’incendi, i després ells planten alzines i pins i retiren la fusta cremada per evitar la propagació de l’escarabat Tomicus, que es menja la fusta i que es transmet de les branques mortes als exemplars vius”. Després, durant un any, el manteniment i rec anirà a carrec de l’ADF Martorell.

Ferran Tortajada, director de l'ADF Martorell
Reforestació de la muntanya de Les Torretes
Reforestació de la muntanya de Les Torretes

La sessió viscuda diumenge es repetirà els propers tres caps de setmana i, en finalitzar, hauran plantat 1.200 nous arbres. Tortajada explica que “són espècies pròpies de l’entorn mediterrani”, com ara els pins pinyers (Pinus pinea) i les alzines (Quercus ilex). “El pi pinyer fa pinyes i, per tant, en situació d’incendi, s’autoregenera. Les pinyes salten amb el foc, s’obren i dipositen els pinyons a terra. Això permet reiniciar el cicle”.

Ferran Tortajada, director de l'ADF Martorell

La mesura, a més de repoblar el bosc després d’un incendi, “és una manera de conscienciar els joves de la importància de tenir-lo net, viu i en condicions i que, amb el seu treball, aportin un bé per a tots nosaltres”, tal i com explica el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Albert Fernández.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

La participació dels estudiants s’emmarca en el Projecte de Servei Comunitari ‘Descobrint els senders de Martorell’, que impulsa l’Institut Pompeu Fabra i que és predeterminat pel Departament d’Educació de la Generalitat. Els alumnes participants han fet 10 hores de formació i en faran 10 d’execució pràctica. El Servei Comunitari utilitza la metodologia de l’Aprenentatge i Servei, que combina processos d’aprenentatge i de servei útil a la societat en un sol projecte. Els participants aprenen a treballar en les necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.