En marxa les obres de restauració de l’arc romà del pont del Diable

530
Reforma arc romà pont del Diable

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona està duent a terme les obres per a la restauració de l’arc romà del pont del Diable de Martorell. El pressupost d’execució és de 523.521,98 euros i el termini per realitzar els treballs inclosos en el projecte és de 12 mesos. Les obres serviran per recuperar i preservar la configuració arquitectònica, constructiva de l’arc, i per enfortir la relació significativa entre ciutadania i monument.

En relació a l’arc, s’actua sobre els quatre alçats de la construcció històrica, el seu coronament i l’intradós, és a dir, en tota la seva superfície material per sanejar-la, consolidar-la i protegir-la; també a l’interior, a través d’injeccions consolidants del rebliment històric. En relació a l’entorn immediat de l’accés de Castellbisbal, és previst fer una neteja i repàs de les lloses de paviment i de les baranes metàl·liques.

El gran repte de l’actuació és aconseguir la fixació de les pedres que es desprenen del rebliment romà i que tenen la superfície del morter arenitzat. Per tal de protegir aquest opus caementicium o formigó d’època romana, sense modificar el seu aspecte extern, s’ha hagut de plantejar un nou morter compatible amb l’existent que faci aquesta funció reintegradora i protectora.

Així, s’ha dissenyat especialment per a l’arc romà un nou morter de calç que s’ha experimentat al laboratori i aplicat in situ en unes proves preliminars. Aquest rebliment històric està especialment desprotegit al coronament, enfront els agents meteorològics.

Per poder protegir aquesta zona amb més afectació per la seva exposició a la intempèrie, es col·locarà una planxa de coure de cobriment, tractada prèviament per evitar l’impacte visual de la planxa nova. Aquesta planxa ha de permetre la protecció de l’aigua de pluja i evitar-ne la filtració a través de la part més exposada de les sals solubles aportades pel coronament actual de morter i de les sals aportades per l’ambient exterior.

Pel que fa a la presentació final del morter de rebliment històric es contemplen dues possibles actuacions sobre el nou morter de calç aplicat, que actua de rejuntat i fixació de les pedres anguloses vermelles romanes.

Primerament, l’aplicació superficial d’un sorrejat suau per texturitzar lleument el nou morter i deixar-lo similar a l’aspecte de l‘opus caementicium. El sorrejat ajudarà a completar la neteja de les pedres vermelles que quedin lleugerament emblanquinades per l’aplicació del nou morter de calç, malgrat que amb l’esponja ja es pugui netejar tot el possible durant l’aplicació.

Seguidament, en previsió que el nou morter contrasti massa amb la percepció cromàtica que és té del rebliment històric abans de la restauració, es preveu aplicar una veladura molt transparent de calç que incorpori pigments minerals d’òxid de ferro, per reproduir les tonalitats lleugerament terroses del monument.

Finalment, es farà la neteja i l’arranjament de l’entorn immediat d’accés a l’arc, a la vessant de Castellbisbal, amb el repàs de les lloses de paviment i la pintura de protecció i d’acabat de les baranes metàl·liques.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, destaca que “el pont del Diable és el nostre símbol, el símbol de Martorell. L’arc romà és l’únic que queda de l’època romana i es va construir sota el magnat d’August el segle I a.C. Només en queda l’arc romà perquè el pont ambulant va ser bombardejat moltes vegades, l’últim cop en la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939. Es va tornar a refer l’any 1962 i s’ha tornat a refer molts cops al llarg de la història”.

Així mateix, reitera la rellevància actual del pont. “Aquest arc romà és el monument més antic de la província de Barcelona i que ha estat dret ininterrompudament durant més de dos mil anys. Això per nosaltres és un motiu d’orgull, de joia i que marca molt la nostra història. L’arc romà marca el límit entre dues províncies romanes, Barcino i Tarraco, i nosaltres érem i seguim sent un punt de referència i de pas obligat”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“El pont del Diable és el monument més important que tenim a Martorell quan parlem de patrimoni, de turisme”, expressa Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme. “Qualsevol persona que ve per Martorell, que passi pel pont del Diable a fer-se unes fotografies pot veure aquest entorn natural tan meravellós que coincideix amb moltes festes i activitats culturals”.

Reproductor d'àudio
Rosa Cadenas, regidora de Turisme

El pont del Diable de Martorell està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El monument datat del segle I aC, formava part de la Via Augusta i donava accés triomfal a l’antic pont romà sobre el riu Llobregat. El projecte de restauració de l’arc romà del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local té com a objectiu principal mantenir la imatge actual, que és la mateixa que ha tingut el monument, com a mínim, durant els darrers 200 anys.