Es presenta ‘El círculo de Alma’, novel·la de Pepa Fraile que entrellaça relacions familiars

1650
Pepa Fraile, autora 'El círculo de Alma'
Pepa Fraile, autora 'El círculo de Alma'

Pepa Fraile, periodista i escriptora, ha visitat Martorell aquest dijous per presentar la seva quarta novel·la, titulada El círculo de Alma. L’obra planteja que la vida és un continu dins les relacions de les famílies, i col·loca com a protagonista una noia anomenada Alma, que torna a Barcelona coincidint amb la mort d’una amiga seva. La presentació, a la què hi ha assistit el regidor LLuís Amat, s’ha inclòs dins dels actes del Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones.

La protagonista de la història és l’Alma, una barcelonina que viu a Alemanya i que torna a la seva ciutat natal el 2014 i es troba amb la mort de la seva amiga Esther en unes circumstàncies poc clares. “Així arrenca el llibre, i pot semblar que tingui tocs de novel·la negra, però en realitat barreja molts estils”, explica Fraile.

També hi apareixen altres històries i personatges: la Marta i l’Antonio, fills d’emigrants que viuen a Nova Gal·les del Sud i que retornen a Espanya el 1895, afectats per la crisi. El passat i el present marcaran l’argument, la història de dues famílies al llarg de tot el segle XX. “El rerefons del llibre és que la vida és un continu, amb un principi i un final dins el marc de les relacions familiars, de les nissagues i d’una sèrie de dones en l’Espanya del segle XX”, diu l’autora.

Pepa Fraile

Fraile reconeix que per escriure-la només va caldre “una espurna, una situació molt quotidiana o una anècdota, que em va fer pensar que totes les històries tenen un principi i un final i que tot el que vivim és un cercle. A partir d’aquí vaig pensar que la història de l’Alma seria possible”.

Presentació 'El círculo de Alma'
Presentació ‘El círculo de Alma’

Fraile defensa que “des que ens llevem i fins que anem a dormir, el nostre cap és ple d’idees, només cal deixar-les sortir com a punt de partida per escriure un text, un diari, un conte o un llibre”.

Pepa Fraile

El círculo de Alma és la quarta novel·la que escriu. Amb anterioritat ja havia publicat històries molt personals amb protagonistes femenines a Las siete verdades de Elena, El secreto de Amalia i El nombre oculto de Casandra. A diferència de les tres obres anteriors, reconeix que aquest darrer títol “l’he escrit en menys temps. Des del principi tenia la idea molt clara al cap”.