Els ajuntaments de Martorell i Castellví de Rosanes, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han presentat aquest migdia el pla de reforestació de la serra de l’Ataix. L’acte ha tingut lloc a la Sala de Plens amb la presència del diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín; l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; l’alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, i el regidor de Medi Ambient de Martorell, Albert Fernández. L’incendi del passat 13 de juliol va cremar unes 200 hectàrees de massa forestal a Castellví i Martorell.

El calendari d’actuacions es dividirà en tres fases. La primera es desenvoluparà de setembre a octubre i “consistirà a protegir, fer franges de seguretat als marges dels camins perquè els arbres cremats no caiguin als camins, reparar un dipòsit malmès i protegir el sòl perquè les pluges no causin cap col·lapse als torrents”, ha detallat el diputat Tarín.

Josep Tarín, diputat Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals

A la segona fase, d’octubre a juny, es retirarà la fusta cremada, es protegirà el sòl per evitar-ne l’erosió mitjançant feixines que aguantin la terra, i actuacions per millorar l’hàbitat de la zona cremada perquè es pugui recuperar la biofauna i afavorir la regeneració natural d’aquest espai”.

Josep Tarín, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals

A partir de la primavera de l’any vinent, un cop s’hagi donat temps a la regeneració natural, s’iniciarà la tercera fase, on es comptarà amb la participació de la ciutadania. A més, segons ha avançat l’alcalde Fonollosa, “hem d’aprofitar aquesta fase per fer pedagogia amb les escoles de Martorell i Castellví. Si participen en la regeneració dels nostres boscos seran més conscients del valor del nostre entorn natural i de que les negligències poden acabar amb ell en molt poc temps. L’entorn és un tresor que no hem de malmetre i hem de cuidar en la seva justa mesura”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde martorellenc ha subratllat que “la recuperació d’aquesta serra ha de ser consensuada, participada i l’hem de fer entre tots, però de manera correcta”. “No podem fer accions lliures des de la pròpia bona voluntat de cadascú, sinó que hem d’actuar de forma coordinada per tècnics competents. Sinó, correm el risc que tot el que volem fer de bo sigui contraproduent i malmetem el medi en comptes d’ajudar a regenerar-se”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“El bosc i la muntanya no entenen de termes municipals”, ha expressat l’alcalde de Castellví, Adrià Camino. “El foc es va iniciar a la nostra població i va acabar afectant molt més a Martorell. Per això farem aquesta col·laboració entre institucions, per anar tots en la mateixa línia. Cada ajuntament farà tasques individualitzades però dins el pla d’acció que ha preparat la Diputació de Barcelona”. Camino ha insistit que “la muntanya és el patrimoni més gran que tenim. El que ha passat és un gran toc d’atenció per als veïns i per a les persones que en fan ús. La serra de l’Ataix és un dels pulmons verds de l’àrea metropolitana”.

Adrià Camino, alcalde de Castellví de Rosanes

Per altra banda, els alcaldes de Martorell i Castellví van reunir-se ahir dimecres amb l’Associació de Defensa Forestal (ADF) Roca Dreta per agrair-los la seva tasca durant l’extinció. A més, van demanar-los col·laboració “perquè volem que siguin un actor important en el projecte de restauració de l’espai forestal malmès”, ha apuntat Fonollosa, qui també ha mostrat la voluntat de donar suport a l’entitat en l’abastiment de material.