L’Ajuntament de Martorell col·labora, un any més, amb la campanya ‘Dents fortes i sanes‘ de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Vol fomentar el raspallat de les dents com un hàbit de salut bucodental essencial per a la prevenció de la càries i altres malalties de la boca. S’adreça als alumnes de primer de primària, ja que tenen l’edat idònia per aprendre a raspallar-se les dents correctament i mantenir aquest hàbit de salut oral per a la resta de la vida.
A Martorell hi participen uns 370 estudiants de les escoles Vicente Aleixandre, La Mercè, Juan Ramón Jiménez, Els Convents, Mercè Rodoreda, José Echegaray, Lola Anglada, CEE Pontarró i Els Convents. Tots ells reben un estoig d’higiene oral de plàstic perforat per evitar la humitat, amb un espai reservat per identificar-lo amb el nom i la classe de l’infant a fi d’evitar possibles intercanvis.
La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, comenta que aquest estoig inclou un raspall infantil petit, per poder arribar a les zones més inaccessibles, i de filaments suaus. Un tub de pasta dental fluorada de 50 grams, ja que el fluor s’incorpora a l’esmalt de la dent i la fa més resistent a la càries. Pel que fa a la quantitat de dentifrici que cal utilitzar en aquesta edat, és suficient una quantitat similar a la mida d’un pèsol.
Al kit també hi ha un rellotge de sorra per mesurar els dos minuts de raspallat que cal fer com a mínim dos cops al dia. Després de la raspallada dental no s’ha d’esbandir la boca amb aigua perquè s’elimina l’efecte protector del fluor. Només cal escopir la pasta dental sobrant.
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut
Cal remarcar que, en el context actual, aquesta acció d’educació per la salut s’ha de fer amb les màximes precaucions previstes en els plans de contingència per la COVID-19 en els centres educatius. Com a mesura de prevenció, cal que es guardin les distàncies i s’evitin les aglomeracions als lavabos.