La gent gran belluga el cos i reivindica els seus drets en la seva diada

895
Dia Internacional Gent Gran

La plaça de Les Cultures ha allotjat aquesta tarda la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran. S’hi ha fet una exhibició de balls en línia, una activitat que al llarg de l’any practiquen els usuaris de l’Esplai de La Vila i Buenos Aires. A més, s’ha llegit el manifest de la jornada per reivindicar els drets del col·lectiu. L’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau, s’hi han afegit als balls. I també hi han assistit els regidors Gerard Mimó, Soledad Rosende i Andreu González. L’acte ha estat l’arrencada de la Festa del Roser, que se celebra fins al 10 d’octubre.

“Sempre dic que una societat avançada és la que té cura de la seva gent gran. Per l’experiència que atresoreu, per la saviesa, pel sentit pràctic de les coses que teniu ajudeu a la societat en general a afrontar els reptes de futur”, ha expressat l’alcalde. “Avui estic més content encara perquè això que fem avui l’any passat no ho vam poder fer pel COVID, del qual encara en queden les cues, però vull creure que aviat ens en sortirem. Aquesta epidèmia ens ha trasbalsat a tots, però especialment a la gent gran, com a col·lectiu de risc”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La regidora Dalmau ha dit que “aprofitem el dia d’avui per fer el tret de sortida de les activitats per a la gent gran, com la Universitat de l’Experiència, que fem en col·laboració amb la Universitat Ramon Llull, i la resta de tallers. Evidentment, sempre amb les mesures anticovid pertinents”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran

Els directors dels Esplais de Gent Gran de Buenos Aires i La Vila, Maria Walias i Víctor Pujol, han estat els encarregats de llegir el manifest del Dia Internacional de la Gent Gran. Una efemèride promoguda per l’ONU amb l’objectiu de situar la gent gran al centre d’interès mundial per un dia.

A través del text, Walias ha reivindicat que “les persones grans patim desigualtat i discriminacions per motiu d’edat. Paradoxalment, quan més s’envelleix la població, més es generalitzen els missatges discriminatoris, que s’han fet evidents en determinades ocasions durant la pandèmia”.

La gent gran considera “necessari i urgent reforçar els sistemes de serveis socials i atenció sanitària, en especial atenció als problemes de salut mental. La situació a les residències, tot i haver millorat a nivell sanitari, continua sent especialment dura pel que fa a la gestió de visites familiars i sortides”.

Maria Walias, directora Esplai Gent Gran Buenos Aires

D’altra banda, ha llegit Pujol, “el procés de digitalització accelerat per la pandèmia ha deixat enrere moltes persones, no només la gent gran. Convé facilitar digitalment determinats drets i serveis a la ciutadania”.

També s’ha fet esment a les problemàtiques amb l’habitatge: accessibilitat als pisos alts sense ascensor, pobresa energètica, preus desorbitats de l’energia o els desnonaments.
Pujol ha proclamat també “la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la necessitat d’impulsar mesures que redueixin algunes de les seves desigualtats, com la bretxa de gènere que s’arrossega al mercat laboral”.

Víctor Pujol, director Esplai Gent Gran La Vila

Per últim, ha demanat “l’impuls d’una Llei de Gent Gran a Catalunya, que garanteixi els nostres drets i col·loqui les persones grans i les seves necessitats com a prioritat de l’agenda política”.