Fermí Fernàndez: “Un bon vi és com la foto final d’un instant de la vida”

2016
Pregó Festa del Roser. Foto: Carles Porta
Pregó Festa del Roser. Foto: Carles Porta

L’actor i humorista Fermí Fernàndez ha pujat al balcó de l’Ajuntament aquest dissabte al vespre per lloar el paper del vi al llarg de la història i com a element sensorial i que ens evoca records i moments. Fernàndez en manté una gran relació, tant des de les experiències personals i familiars com pel fet de ser creador i intèrpret de l’obra El Somelier. Centenars de persones ham omplert la plaça de la Vila per escoltar-lo i per participar en el final d’una cercavila amb participació de les figures festives locals i d’arreu.

Fernàndez ha recordat que El Roser “és una festa punt d’unió entre els orígens i la cultura, que ens recorda que antigament aquesta zona era prou important com per tenir una DO Martorell” i ha destacat que “som uns veritables privilegiats a qui el déu Bacus ha beneït amb una terra fèrtil on es conreen onze denominacions d’origen diferents, mostra indiscutible d’aquesta riquesa que tenim sota els nostres peus”.

Pel pregoner, el vi “és molt més que un líquid fet de most de raïm i posat en una ampolla que se serveix en una copa i es beu. En un bon vi hi ha moltes sensacions: el plugim d’una tarda alegre de primavera; el sol roent d’un agost impossible; la suor sòlida d’un pagès cansat; la família de margarides que va créixer al peu d’un cep…Un bon vi és com la foto final d’un instant precís de la vida: d’un territori, d’un clima, d’una terra, d’unes plantes, d’una gent i la seva manera d’entendre-ho absolutament tot. No hi ha res comparable”, ha dit.

El pregoner ha recordat algunes de les maneres en les que ha begut vi al llarg de la vida: “el pa amb vi i sucre del berenar, unes postres de préssec amb vi negre o l’estranya barreja de vi ranci, sucre i rovell d’ou que feia el pare, i que et posava les piles”. També n’ha destacat el paper “socialitzador. Davant d’una copa de vi s’han signat tractats de pau, els enemics s’han donat la mà, s’han segellat pactes, s’han engendrat criatures, o s’ha jurat amor etern”. I finalment, ha parlat de la vinculació amb el món artístic, com ara crear una història que agermana dues de les coses que més l’agraden: el teatre i el vi. Una història que porta per títol El Sommelier i que “es podrà veure l’any vinent. Espero que arribi a Martorell”.

Pregó Fermí Fernàndez, actor

En la transmissió del pregó feta per Ràdio Martorell, l’alcalde Xavier Fonollosa ha recordat també que “durant un temps, a Martorell vam arribar a tenir una denominació d’origen. Actualment formem part del territori de la DO Penedès. Tot i que de vinyes quasi no en queden, la Festa del Roser recorda aquest passat i ha esdevingut un èxit de participació”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Cultura, Sergi Corral, afegia que “ja fa dies que la Festa del Roser acull una extensa programació d’actes. Avui, la plaça és plena i també els entorns de la plaça de l’Església, amb la celebració del Vimart”. Corral ha destacat que “estem fent cates gairebé cada dia des del divendres passat i l’afluència de gent ha estat molt bona. A més, els assistents ens han comentat que  estan molt contents d’haver descobert nous vins i DO’s”.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

També present al balcó de l’Ajuntament, el portaveu del PSC Lluís Tomás ha elogiat El Roser: “el temps acompanya, es fan moltes activitats i estem tenint una molt bona festa. L’estic vivint gaudint-la, parlant amb la gent i amb les entitats. És una festa entranyable i de bon portar”.

Lluís Tomás, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Martorell
Ballada Festa del Most. La Quadrilla
Ballada Festa del Most. La Quadrilla

L’Esbart Dansaire fa la posada de llarg de La Quadrilla 13 anys després

En acabar, a la Plaça de la Vila, l’Esbart Dansaire de Martorell ha exhibit el Ball de la Quadrilla, dansa tradicional de Martorell que feia 13 anys que no es ballava. S’hi ha referit una de les components de l’Esbart Dansaire, Mercè Morera, que destacava que “hem activat l’Esbart per recuperar almenys un cop l’any el ball propi de Martorell. Vam fer una crida i vam començar els assajos, i hem format un grup amb 12 parelles”. Morera defineix la quadrilla “com un ball d’origen cortesà del segle XVIII amb parts de galop i cargols i música que hem pogut recollir, però en el que el més destacat són els mirallets. Hi ha pocs balls que el tinguin”.

Mercè Morera, membre de l'Esbart Dansaire de Martorell

La tarda ha engegat a la plaça del Vi amb la recollida del raïm, a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa. Hi han participat el Dram Fafum; els Gegants; els Capgrossos; els Bastoners i els diferents carros de pagesos, de les portadores, de la bota, del vi i del cava. A més de les colles martorellenques, han vingut també colles de Tuïr (Rosselló), Ribes de Freser, Sant Llorenç Savall, Santa Oliva, Montblanc, Castellterçol, Sant Boi de Llobregat, Navarcles, Balsareny, Sant Andreu de la Barca, Sant Quintí de Mediona i Benifallet. Totes les colles de cultura popular han dansat a la plaça i han fet un ball final conjunt.

La participació de les colles de cultura popular locals ha continuat amb el correfoc de la Colla de Diables, que ha presentat la Iaia de l’any i els Versots al llarg del carrer de Lloselles.