FGC bateja a Martorell Enllaç el tren Joan Salvat-Papasseit amb motiu de Sant Jordi

488
Bateig FGC Joan Salvat-Papasseit

Aquest matí s’ha descobert el vinil de retolació del tren Joan Salvat-Papasseit a l’estació de Martorell Enllaç, de la línia Llobregat-Anoia, amb la consellera de Territori, Ester Capella, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. Aquest i el tren Montserrat Vayreda circularan a partir d’avui mateix per la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils; mentre que els trens Àngel Guimerà i Vicent Andrés Estellés ho faran per la línia Barcelona-Vallès.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha retolat, amb motiu de Sant Jordi, quatre trens amb el nom de personalitats de la literatura i la cultura catalanes que aquest any commemora el Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes. Així, donen nom a trens de Ferrocarrils: Àngel Guimerà, el dramaturg català de més projecció internacional; Joan Salvat-Papasseit, poeta i precursor del futurisme i l’avantguarda a Catalunya, amb motiu del centenari de la seva mort; Vicent Andrés Estellés, principal renovador de la poesia al País Valencià des d’Ausiàs March, i Montserrat Vayreda, poeta i escriptora empordanesa, amb motiu del centenari del seu naixement.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha afirmat que “cada any al voltant de Sant Jordi fem el bateig de trens amb el nom d’escriptors i escriptores de llengua catalana. En aquesta ocasió, hem batejat quatre trens que circularan en les línies de ferrocarrils Llobregat-Anoia i Barcelona-Vallès”.

Així, ha remarcat que l’objectiu és “apropar la cultura i la llengua catalanes a tots els usuaris, aprofitant que els trens dels FGC traslladen moltes persones arreu del País. Per una banda, posem el nom de dramaturgs i poetes catalans als trens, i, per l’altra, a les estacions hi haurà vídeos recordant a tots ells”.

Ester Capella, consellera de Territori de la Generalitat

Aquests trens se sumen al conjunt de vehicles que FGC ha retolat els últims anys amb noms d’escriptores i escriptors com Josep Vallverdú, Gabriel Ferrater, Mercè Rodoreda, Joan Fuster o Montserrat Roig.

En el marc de la commemoració, Ferrocarrils difondrà els vídeos de l’Any Àngel Guimerà, l’Any Joan Salvat-Papasseit, l’Any Vicent Andrés Estellés i l’Any Montserrat Vayreda a través del canal FGC, pantalles de televisió instal·lades a les andanes de les estacions. En la mateixa línia, l’Espai Provença acollirà una exposició de cadascun dels autors.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, ha explicat que l’estació de Martorell Enllaç ha estat escollida per a aquest bateig perquè “el nostre municipi és un dels centres importants del trànsit ferroviari del país. El Centre Operatiu de Martorell (COM) és una estació i un centre operatiu que regula tota la línia del Llobregat-Anoia i també de la línia Barcelona-Vallès, per tant, és un dels centres importants, juntament amb el de Rubí”.

 Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“Avui la consellera ha decidit venir a Martorell a fer el bateig d’aquest tren que duu el nom d’un autor de llengua catalana, Joan Salvat-Papasseit, aprofitant el conveni que existeix entre els FGC i la Institució de les Lletres Catalanes. És una bona iniciativa per donar-li certa projecció als autors i autores catalanes”, ha subratllat.

Sant Jordi a FGC

L’estació de Ferrocarrils de Gràcia acollirà, el dilluns 22 d’abril a les 18.00h, una lectura de textos dels quatre autors commemorats acompanyada de piano, amb la col·laboració de l’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals i la Institució de les Lletres Catalanes.

Com cada any, coincidint amb la celebració de Sant Jordi, Ferrocarrils il·luminarà amb els colors de la senyera les voltes de l’estació de Plaça Catalunya. Una estació per on passen diàriament més de 90.000 persones.

Un any més, Ferrocarrils, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen el concurs literari ‘Relats breus. Un viatge d’històries’ on es convida els usuaris de Ferrocarrils a plasmar a X (abans Twitter) o a Instagram tot allò que els inspira el viatge en tren, ja sigui l’expressió d’una vivència, d’un record o bé d’un relat de ficció.

La participació estarà oberta fins al 23 d’abril a les 23.59h i cal acompanyar els textos que es comparteixin a X i a Instagram amb l’etiqueta #FGCrelats. L’extensió màxima dels relats és de 280 caràcters, inclosa l’etiqueta, i hi poden participar totes les persones que ho desitgin, a partir de 14 anys. Les bases del concurs es poden consultar en aquest enllaç.