FGC adjudica la construcció d’una nau de vehicles històrics a Martorell Central

687

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat les obres de construcció d’una nau a l’entorn de l’estació de Martorell Central per a conservar i exposar una part del patrimoni històric de la companyia. Amb el nom de ‘L’espai de la via mètrica’, en aquesta nau s’exposaran alguns dels vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia, més d’una vintena de peces preservades per Ferrocarrils que inclou locomotores, cotxes i vagons.

L’edifici es construirà a l’espai on estaven els antics tallers de locomotores, al costat de la platja de vies i de l’aparcament de l’estació. Amb una superfície de 2.200 m2, la nau tindrà 106 m de llargada, 21 m d’ample i 8,65 m d’alçada, i tindrà capacitat per albergar, en el seu interior, tres vies de 105 m de longitud. Sobre aquestes vies se situaran els diferents vehicles ferroviaris catalogats com a patrimoni històric.

A més, l’edifici comptarà amb un espai per a petites peces històriques, una sala d’actes, un magatzem i serà visitable a partir de l’any que ve. Per facilitar l’accés de les persones que vulguin visitar l’espai, l’entorn de la nau també s’urbanitzarà i s’integrarà amb la resta d’espais del voltant: s’adequarà una àmplia vorera d’accés a l’edifici amb plantació d’arbrat, enllumenat exterior i creació d’una zona verda de prop de 2.900 m2.

La preservació del material històric de la companyia

La nova nau que es construirà a Martorell Central se suma als altres espais expositius que Ferrocarrils ha habilitat recentment per preservar els seus vehicles històrics. Així, ha ampliat i condicionat l’espai de ‘La Cotxera de Rubí’, situat davant de l’antiga estació de Rubí de la línia Barcelona-Vallès i on es preserven vuit vehicles històrics d’aquesta línia. Aquest espai serà visitable aquest any.

Ubicada al Centre Operatiu de Rubí també s’ha construït ‘La Nau del tren històric del Vallès’ per preservar en el seu interior l’Automotor Brill 18 de l’any 1916, cedit en dipòsit a FGC per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona; una unitat de la sèrie 400, construïda als anys 40; i una unitat de la sèrie 111, construïda a l’inici dels anys 80.

Pel que fa a la línia Lleida-La Pobla, FGC també disposa de l’espai expositiu ‘El Moll de la Pobla’, on juntament amb l’Ajuntament de La Pobla de Segur s’ha recuperat i habilitat l’hangar i el moll de mercaderies i s’han restaurat i col·locat en un lloc accessible tres peces històriques que ja es trobaven a l’estació: dues grues i una aiguada (grua d’aigua).