Final de curs del ‘Lecxit’ a Martorell, programa per millorar la comprensió lectora infantil

339
Final de curs del programa 'Lecxit' a Martorell

El curs 2024-25 del Lecxit ha tocat a la seva fi amb un acte celebrat a la Biblioteca Francesc Pujols i que ha aplegat els setze participants del projecte, impulsat per la Fundació Bofill. Vuit infants i vuit voluntàries han dedicat una hora setmanal a trobar-se per millorar la comprensió lectora, però també per intercanviar experiències i coneixements. La regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, ha presidit la sessió, acompanyada del Primer Tinent d’Alcalde Lluís Amat i de la regidora d’Infància i Adolescència Belén Leiva.

Valoració molt positiva de la segona edició del Lecxit a Martorell. Així ho ha ressaltat Rosende en la intervenció que ha fet davant la concurrència. D’una banda ha destacat “la generositat de les voluntàries a l’hora de dedicar el seu temps a ajudar els nens i nenes en allò tan important com és entendre el que llegeixen”. Un aspecte que, ha dit, “els ajudarà molt en el seu desenvolupament acadèmic”.

Ha afegit que “el Lecxit és també és una eina de cohesió i de transformació social” i ha lloat la participació de Martorell en aquest projecte de la Fundació Bofill, i que ja involucra més de 2.000 voluntaris i 130 municipis a tot Catalunya: “L’Ajuntament sempre donarà suport a aquestes iniciatives que permeten abordar l’educació des de moltes més mirades”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament
Final de curs del programa ‘Lecxit’ a Martorell

Infants i voluntàries s’han anat trobant des d’inici de curs una hora la setmana –els dimecres a la tarda- a la Biblioteca, i han compartit una lectura. La Maria Josep Ventosa és una de les voluntàries i hi ha participat amb la Geneyva, una nena d’origen gambià: “A les trobades hem fet molt més que llegir, perquè ella m’ha explicat coses de casa seva i he entrat en el seu món, i ella també ha mostrat molt d’interès”. És el segon cop que la Maria Josep participa al Lecxit i té clar que “si m’hi volen, repetiré l’any vinent”.

Maria Josep Ventosa, voluntària

La Dolors Martínez ha compartit l’experiència amb un infant “nascut a casa nostra però de família originària del Marroc”. Un fet que li ha demostrat que el programa “no és només llegir, sinó que hi ha un intercanvi de cultura. Ell m’ha explicat moltes coses de les seves tradicions i cultura, i ha après moltes coses d’aquí, com ara el significat de frases fetes en català, un aspecte que potser no s’aborda tant a l’escola”.

Dolors Martínez, voluntària

També ha repetit experiència la Maria Rosa Marcobal: “Ja vaig venir l’any passat i em va agradar molt”. Enguany, hi ha participat “amb la Romaysa, que tenia moltes ganes de llegir i de preguntar, i ha sigut una experiència molt enriquidora. M’hi he trobat molt bé, amb ella”. En les quedades setmanals han llegit, per exemple, contes curts i un llibre de màgia.

Maria Rosa Marcobal, voluntària

La trobada s’ha fet a la sala polivalent de l’equipament i ha aplegat infants i voluntàries, junt amb representats de la comunitat educativa que també s’hi ha implicat, com ara la directora de l’Escola Vicente Aleixandre Anna Llopart, o la cap d’estudis de l’Escola Mercè Rodoreda, Annabel Esteve. Els infants han rebut de la mà dels regidors un diploma acreditatiu i les voluntàries, una torreta amb una planta. Per acabar, s’ha proposat un joc de poesia, un altre de poesia dibuixada i un berenar per a tothom.

El Lecxit impulsa els hàbits lectors entre els alumnes de 4t, 5è i 6è de Primària, tot emparellant els voluntaris amb un infant que no tingui un hàbit lector consolidat ni un acompanyament lector des del seu entorn proper. L’únic requisit que se’ls demana és que disposin d’una hora a la setmana i ganes de transmetre la passió per la lectura. Amb la millora de la comprensió lectora, s’impulsa l’èxit educatiu i l’assoliment del repte de garantir que tot l’alumnat finalitzi l’etapa de Primària amb un nivell de competència lectora que els asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.