Fonollosa: “Els tres afectats de l’Hospital i el personal en contacte ja són aïllats. No hi ha casos de coronavirus en pacients”

2412
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat, aquest migdia, que els 3 casos positius de coronavirus en personal sanitari de l’Hospital Sant Joan de Déu ja han estat confinats, i que també s’ha aïllat els 70 sanitaris que hi han estat en contacte. Aquestes persones es troben en procés de conèixer els resultats de la prova de laboratori, i els que ja s’han conegut fins al moment han donat negatiu. L’alcalde ha destacat que hores d’ara no hi ha cap cas de coronavirus entre els pacients de l’Hospital ni al conjunt de la població.

Els positius de coronavirus a l’Hospital de Martorell afecten a un metge, una infermera i un auxiliar de clínica del centre. Tots tres ja són a casa, així com 70 membres del personal sanitari que hi han estat en contacte. Hores d’ara segueixen les recomanacions d’aïllament es coneixen els resultats de la prova de laboratori a la que s’han sotmès. Fonollosa apunta que “de moment, els resultats que ja han arribat han donat negatiu”. La resta es podria conèixer en les properes 24 o 36 hores.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha destacat que l’absència de professionals a l’equipament sanitari s’ha paliat amb la incorporació “de personal que no és del servei d’urgències i que s’ha ofert per cobrir les necessitats bàsiques i importants”. Aquesta reestructuració ha comportat la cancel·lació de les visites de consultes externes, per prioritzar les tasques del personal i alhora per a evitar riscos d’aglomeració de pacients i possibles contagis.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde ha destacat que “de moment, no hi ha cap pacient de l’Hospital que estigui infectat ni tampoc es coneixen casos a Martorell”. Ha recomanat a la ciutadania “ajornar totes les accions que no siguin imprescindibles i les reunions amb grups de gent” i “multiplicar les mesures d’higiene personal, com ara rentar-nos les mans sovint, evitar tocar les zones mucoses del cos i evitar les aglomeracions”. Alhora, ha reiterat que “el coronavirus no és una malaltia virulenta, però pot tenir una afectació seriosa en la gent gran i persones amb patologies cròniques, que són col·lectius de risc. Cal tenir serenitat i prudència”.

Conseqüències del Nivell d’Emergència 1 a Martorell

La declaració de nivell d’Emergència 1 del PROCICAT comporta “extremar mesures a Martorell. Una fa referència als serveis essencials de l’Ajuntament, que s’han de garantir -secretaria, recursos humans, intervenció, serveis socials o brigada, per exemple-. Els treballadors d’una mateixa àrea han estat dividits en dos equipaments diferents per facilitar la continuïtat del servei en cas de contagi. L’Ajuntament evitarà les reunions presencials i facilitarà que el personal pugui fer teletreball.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per altra banda, Les residències de la gent gran de Sant Joan de Déu i Anoia segueixen els protocols de la Generalitat de Catalunya de “restringir les visites als usuaris i intentar que aquests no surtin fora de l’equipament”. L’alcalde ha apuntat que “no tenim cap cas de persona gran infectada”, però ha recordat que “no podem abaixar la guàrdia i cal extremar les mesures de prudència especialment entre els colectius de més risc “.

Davant l’anunci, aquest matí, de la Conselleria d’Agricultura de permetre l’obertura de mercats no sedentaris en el cas de venda de producte alimentari fresc, l’alcalde ha destacat que “per demà dissabte ja no hi som a temps en el cas del Mercat de Buenos Aires, però intentarem que el dissabte 21 de març puguin obrir les parades seguint les mesures de precaució adequades, per garantir el subministrament d’aliments”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’Ajuntament de Martorell disposa del pla d’emergències globals DUPROCIM per abordar la situació actual. El comitè el composen l’alcalde Fonollosa; els regidors de protecció Civil i de Règim Interior; la Policia Local; els Mossos d’Esquadra; Bombers de la Generalitat i Protecció Civil. La seva missió és estar en contacte permanent amb l’Hospital i les residències, mantenir el contacte durant les 24 hores del dia i informar de les incidències que es puguin esdevenir.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell