L’Ajuntament de Martorell s’uneix a la difusió de les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat per gaudir d’una revetlla de Sant Joan segura. Els consells volen minimitzar els riscos que comporten les fogueres i l’ús de material pirotècnic, davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

Abans de manipular els petards assegura’t de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat. No et guardis petards a les butxaques i llegeix les instruccions de cada article.

En encendre els petards no subjectis els petards amb les mans, ni te’ls posis a prop de la cara ni del cos. Utilitza mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars. Encén sempre la metxa per l’extrem, perquè et doni temps d’enretirar-te. Si un petard no s’encén bé, no el toquis fins al cap de mitja hora i remulla’l. No llancis mai petards contra ningú.

No llancis coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones. Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No encenguis cap petard dins les cases, ni els llancis ni els manipulis des de balconades ni finestres. Vigila que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.

No manipulis els petards tallant el tros final de les traques, poden explotar amb violència. I no fiquis mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

Tipus de petards

Es considera pirotècnica recreativa bàsica el conjunt d’artificis pirotècnics que poden ser usats pel públic en general durant la celebració de determinades festes de caràcter popular o particular. Des del punt de vista legal, estan inclosos dins les categories 1, 2 i 3, de les vuit en què està dividida la totalitat de la pirotècnia.

Tipus 1: Risc baix (a partir de 12 anys)

Els productes de la categoria 1 són els que tenen un risc baix o molt baix. Estan pensats per utilitzar-los en àrees confinades, concepte en què s’inclou l’interior dels edificis d’habitatges. Aquest grup està format per bengales, bombetes i sorpresa japonesa; i fonts com surtidors i volcans.

Tipus 2: Risc mitjà (a partir de 16 anys)

Els productes de la categoria 2 són els que tenen un risc mitjà. Estan pensats per utilitzar-los a l’aire lliure en àrees confinades. Els petards de tipus II està format per bengales (bombetes i sorpresa japonesa), petards (trons i traques xineses), voladors (paracaigudes, correcames, xiuladors, girasols i rodes), coets (coets de tro i de llum), fonts (surtidors i volcans) i bateries (combinacions i candeles).

Tipus 3: Risc alt (a partir de 18 anys)

Els productes de la categoria III són els que tenen un risc alt. Estan pensats per utilitzar-los a l’aire lliure, en àrees amples i obertes. Aquest grup està format pels mateixos petards que els de la categoria 2 excepte les bengales.

Josep Martínez, tècnic auxiliar de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, demana sentit comú. “Tot i que tinguem una normativa que indica que a menys de 500 metres del bosc no es poden llançar petards o fer feines que puguin generar guspires o foc, hem de pensar sempre si és o no el lloc per idoni per fer-ho. Els marges del riu també són zones forestals. Si veiem la possibilitat que allò cali foc, no fer-ho”.

Josep Martínez, tècnic auxiliar Medi Ambient Ajuntament de Martorell

Consells per a les fogueres

Procura que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.
Plega els tendals que hi pugui haver a les terrasses. Respecta la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats. No has de permetre mai que ningú salti damunt les brases.
Necessites un permís: has de comunicar a l’ajuntament la situació de les fogueres.
Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d’emergència.

Martínez recorda que “pots fer foc d’esbarjo si demanes autorització a la Generalitat, que envia un inspector, veu la zona, les característiques de la foguera, l’alçada màxima permesa i dona o no el vistiplau”.

Josep Martínez, tècnic auxiliar Medi Ambient Ajuntament de Martorell

No facis la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta. Sobretot, vigila el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc. Si penses fer la foguera en un solar, abans deixa’l net de bardisses o de materials inflamables. Si la vols fer al carrer, procura que hi hagi obert un pas per als vehicles d’urgència. Per no fer malbé el paviment, posa terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d’asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l’Ajuntament.

No facis la foguera prop d’un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo. Tingues en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d’aigua, mànegues, extintors, etc.). Vigila la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, ruixa el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

Si compreu coques

Des del Servei Públic de Consum de l’Ajuntament de Martorell, també recorden que, si compreu coques de Sant Joan, cal adquirir-les en establiments aptes per a l’elaboració o venda d’aquests aliments. Si són envasades, reviseu-ne l’etiquetatge que ha de contenir informació sobre: la llista d’ingredients ordenats de major a menor pes, els al·lèrgens o els productes que poden provocar intoleràncies, la informació nutricional, el pes, la data de caducitat o de consum preferent, les pautes de conservació o les dades de l’empresa responsable del producte.

Els forns i les pastisseries que venen coques artesanes sense envasar, també han d’informar, oralment o per escrit, sobre els aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies. Trieu-les farcides o no en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum. Si contenen nata o crema, conserveu-les en fred.

En cas de disconformitat amb l’establiment venedor, demaneu el full oficial de reclamació a l’empresa o contacteu-hi per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.).

Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb el servei públic de consum que us correspongui segons el vostre municipi (per a més informació consulteu l’apartat Consultes i reclamacions).