Gemma Ventura homenatja l’invisible a ‘La llei de l’hivern’, Premi Josep Pla

549
Presentació 'La llei de l'hivern' Gemma Ventura

La periodista cultural i docent Gemma Ventura ha presentat aquest divendres a la Biblioteca Francesc Pujols la seva primera novel·la La llei de l’hivern. Amb un aire intimista fa visible les persones que no hi són però que ens guien a cau d’orella, l’amor que fem existir quan necessitem que existeixi i la forma com suplim cada absència. A l’acte hi ha assistit el regidor de Cultura, Andreu González, i ha estat conduït per la periodista de Ràdio Martorell Maria Cerezuela.

“Una noia, mentre vetlla el seu avi, el recorda i és conscient de tot el que li ha ensenyat”, ha desgranat l’autora. En la solitud absoluta té dues grans companyies: la memòria que fa visibles les persones que ja no hi són, i la imaginació, que dona forma a cada absència. La publicació “és un homenatge a l’invisible, a totes les persones que tenim dins i que, encara que ningú no ho vegi, sempre ens guien”.

Gemma Ventura, autora 'La llei de l'hivern'

De la infantesa amb el seu avi, la nena en va treure les millors lliçons, les de la natura, l’única que no jutja a ningú, el refugi davant de la crueltat humana. Ara, la protagonista veu com l’avi se’n va i intenta retenir el seu alè igual com manté encesa la llar de foc, però la darrera exhalació és inevitable, haurà d’acceptar que res no ens pertany, i li fa plantejar-se el sentit de la vida. La llei de l’hivern s’imposa recordant-nos que per renéixer cal deixar anar.

Per l’autora, la imaginació i la memòria, allò que és invisible és el més important de la condició humana. “Vivim en un món absolutament materialista, on només donem valor a allò que comprem i posseïm. Tot és de pas, la vida és de pas, les persones som de pas. Podria ser trist, però jo crec que és bonic perquè ser-ne conscient et fa estar més despert al miracle que és viure”, ha dit.

Gemma Ventura, autora 'La llei de l'hivern'

Aquesta és l’òpera prima de Ventura, amb la qual ha guanyat enguany el 55è Premi Josep Pla. “L’experiència ha estat una festa i estic molt contenta perquè és el meu primer llibre. El premi me’l van donar la Nit de Reis i sempre dic que està tocat per la màgia. Gràcies a aquest guardó he pogut estar a molts llocs de Catalunya, com ara avui a Martorell”, ha asseverat.

Gemma Ventura, autora 'La llei de l'hivern'

Gemma Ventura Farré (el Vendrell, 1990) és mestra de Primària especialitzada en música. Des del 2015 treballa a la revista digital Catorze (Premi Nacional de Cultura), on escriu textos reflexius i manté converses profundes amb persones ben diferents: des d’escriptors i psicòlegs fins a pastors i músics. Ha escrit el Canta Gran de l’Auditori de Barcelona, ha col·laborat amb el Palau de la Música i ha posat lletra a diverses cançons. També dirigeix el festival de poesia La Balconada.