González i Gasch evoquen la convulsa Barcelona de principis del segle XX a la seva darrera novel·la

199
Presentació 'Gangsters de Barcelona' d'Andreu González i Ramon Gasch

Aquesta tarda s’ha presentat a la Biblioteca Francesc Pujols la novel·la Gàngsters de Barcelona (Columna) de l’escriptor martorellenc Andreu González i Ramon Gasch. És la quarta novel·la de tall històric que escriu aquest tàndem d’autors, i versa sobre les vides de tres personatges: el periodista Josep Maria Planes, el polític d’Estat Català Miquel Badia i l’anarquista Justo Bueno, en el marc de la convulsa i intensa vida barcelonina dels anys 20 als 40 del segle passat. Una cinquantena de persones han assistit a la presentació, a càrrec del periodista Humbert Ruiz i presidida també pel regidor de Cultura Sergi Corral.

Aquesta nova novel·la s’emmarca entre el 1925 i principis de la dècada dels 40. “Parla d’un moment en el qual era molt freqüent que determinats elements de la societat portessin armes. De fet, es va arribar a dir que Barcelona era ‘la Chicago de la Mediterrània’”, comenta González.

Una Barcelona “amb una societat civil vivíssima i articulada, on hi havia gent que feia reporterisme d’investigació, polítics que evidenciaven la importància del corrent d’Estat Català dins de l’esquerra i on l’anarquisme -aleshores primera força sindical de Catalunya- patia fortes pugnes internes, amb sectors molt radicalitzats”.

La novel·la “intenta recuperar tot aquest món, que el franquisme va esborrar”. Un període que l’autor considera “més fàcil d’entrar-hi que en els anteriors llibres. Per entusiasme, perquè m’ha agradat investigar-la i perquè l’època em sembla fascinant”.

Andreu González, autor de 'Gàngsters de Barcelona'
Presentació ‘Gangsters de Barcelona’ d’Andreu González i Ramon Gasch

Gàngsters de Barcelona es vertebra en un protagonisme repartit entre tres personatges històrics que es trobaran en l’àmbit de la política: Planes, Badia i Bueno. Un és el periodista d’investigació Josep Maria Planes, “autor d’un seguit d’articles sobre els gàngsters de Barcelona, i a qui homenatgem amb el nom de la novel·la”. Un altre és el polític d’Estat Català Miquel Badia, “responsable de la Comissaria d’Ordre Públic de Barcelona i que passava informació sobre els baixos fons de Barcelona a Planes”. I finalment Justo Bueno, “un element suposadament anarquista però que més aviat era un delinqüent que cooperava a favor de la CNT-FAI. Mà executora de Badia, va protagonitzar altres assassinats a sang freda”.

Andreu González, autor de 'Gàngsters de Barcelona'

Per González, “Planes era una persona inquieta, autor de teatre, aficionat al món de la nit, que es relacionava amb la flor i nata dels autors del moment, aristocratitzant i ben vestit. Un dandi“. A Badia el defineix “com un personatge de poble, amb cos d’atleta i envoltat de dones, un pèl rudimentari i primari”. I de Bueno comenta que “era una persona amb una orientació sexual ambigua, casat però amb relacions homosexuals que no podia mostrar pel context del moment. Un supervivent, que venia de la misèria més absoluta”.

González i Gasch ja havien escrit junts anteriorment La venjança dels Almogàvers, Bon cop de falç i Defensors de la terra-. Ara, cerquen un passat molt més proper. “La idea d’aquest quart llibre era clarament de l’Andreu i me la va plantejar, i com que ja estàvem acostumats a treballar, aquest cop ha sigut més fàcil”, explica l’escriptor i enginyer Ramon Gasch.

Ramon Gasch, autor de 'Gàngsters de Barcelona'

Gasch i González han tornat a fer una extensa feina de documentació a l’hora de descriure les accions dels tres personatges. Més complicat ha sigut recrear els seus respectius caràcters i tarannà. “De documentació en vam buscar molta”, afirma Gasch. per exemple, del personatge de Justo Bueno se n’ha trobat “més d’un centenar de papers que en parla”. A Ramon Gasch li ha sorprès molt descobrir “un gàngster de tal calanya”.

Ramon Gasch, autor de 'Gàngsters de Barcelona'

Els dos autors esperen que la novel·la tingui “una molt bona acollida” i prometen a qui compri el llibre “molta acció, molts noms de l’època i un intent de recreació històrica que esperem que el lector valori”.