Grau i Bonastre escriuen ‘Soc mare’, acompanyament a la maternitat

1051

Soc mare és un llibre senzill, bàsic i pràctic escrit a quatre mans entre dues dones mares, les martorellenques Rosa Grau i Mercè Bonastre. Una publicació de l’editorial Graó que recull la veu de les autores i d’altres dones en la seva vivència de la maternitat, des del plantejament de quedar-se embarassada fins que el fill o filla es reconeix com a persona, explica Rosa Grau als micròfons de Ràdio Martorell 91.2 FM.

El llibre evoca que el llarg de la vida podràs canviar de parella, d’amics, de companys… però la teva filla, el teu fill, ho serà per a tota la vida, igual que tu seràs la seva mare per a tota la vida. I probablement ni els nostres fills, ni les nostres filles, acompliran les nostres expectatives com a fills o filles, ni nosaltres, les seves com a mares.

Com va sorgir la idea d’escriure aquest llibre?

A la Mercè Bonastre fa un temps li van proposar de fer un llibre sobre el postpart i em va dir que el féssim juntes. Vam pensar que el postpart era poca cosa i que era millor començar en el moment en què una dona decideix si vol o no ser mare, si pot ser-ho o no, i des d’aquí arribar al postpart.

Ha estat una experiència boníssima per a totes dues perquè han estat moltes les converses i reflexions. Quan acabes de ser mare tens molts dubtes, pors i inseguretats. Sempre penses que potser no ho fas prou bé. La Mercè ha portat durant molts anys grups d’Espai Nadó i jo grups de lactància materna. Amb totes les nostres vivències i les de les altres mares ens hem adonat que totes les mares ho fem bé perquè totes fem allò que ens surt del cor. Hi ha moltes maneres de ser mare.

És un recull d’entrevistes o són reflexions que feu sobre la vivència de la maternitat?

És informació també. Es parla de tot el procés des que decideixes ser mare fins que la criatura té un any, aproximadament. Es parla de la concepció, de les etapes de l’embaràs, dels diferents tipus de part, del postpart, els dubtes sobre el menjar, el dormir, el plor, els massatges, el joc, el vincle, les emocions, o quan has de tornar a treballar…Entre la nostra formació, la nostra experiència i la de les mares que hem anat acompanyant hem fet aquest llibre.

És un llibre que pot ajudar a tenir unes pautes clares sobre la maternitat?

És un llibre d’acompanyament. Acompanyar és fer companyia perquè la mare mateixa trobi què ha de fer. Cada mare sap què ha de fer, però a vegades no se n’adona. L’únic que hem fet és acompanyar les mares presencialment durant molt de temps i ara amb aquest llibre, que ve a dir que de mare només n’hi ha una i que cada mare és la millor mare del seu fill. Només cal que connectis amb la teva maternitat i ja et surt sol. Si t’equivoques, tens dubtes o pors, és natural.

Aquest llibre a qui s’adreça?

A mares en general. Les que volen tenir una criatura, les embarassades o les que ja l’han tingut. Tot i que potser s’adreça més a dones embarassades, perquè quan ja ha nascut la criatura tens tanta feina que no tens temps per llegir-te el llibre. Així tens una informació que en alguns moments et pot ajudar.

És tot un recull d’una experiència de vida, oi?

Hem necessitat deixar escrit tot allò que ens ha servit a nosaltres i a altres mares. Quan tens un fill, va molt bé tenir un suport. No diem què s’ha de fer, només és un suport, un no estar sola davant la maternitat.

Quan el presentareu públicament?

Graó és una editorial gran que ja funciona sola. Aquí a Martorell esperaríem a partir de l’octubre perquè ara tenim força feina. Tenim ganes que el llibre surti, que vagi reposant i després engegar amb les presentacions. Necessitem aquest temps de repòs perquè portem més d’un any parlant d’aquest tema, i necessitem aturar-nos per tornar a començar.