Hipofam recapta més de 2.000 euros per seguir investigant la hipomagnesèmia

852

L’associació per a la informació i investigació de la hipomagnesèmia familiar, Hipofam, va aconseguir recaptar uns 2.000 euros amb el festival benèfic d’humor, celebrat diumenge passat a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Els diners serviran per ajudar a finançar la segona fase del projecte d’investigació d’aquesta malaltia, considerada com a molt rara, que afecta la funció renal de l’organisme.

Prop de 200 persones van assistir a l’esdeveniment benèfic, que va comptar amb les actuacions altruistes de Xavier Deltell, humorista a Crónicas Marcianas, a la sèrie La que se Avecina i a pel·lícules de Torrente, Ismael Beiro, participant a Gran Hermano 1 i col·laborador a televisió, i els artistes Gabriel Zubizarreta i Antonio Moya. La gala va ser conduïda per Miguel Espejo, monologuista i creador de Comedia en Acción, una associació d’humor solidària. La Fundació “La Caixa” va col·laborar comprant 100 entrades de fila zero.

El president d’Hipofam, Antonio Cabrera, ha explicat que “tothom va sortir satisfet i vaig rebre moltes felicitacions. L’espectacle va durar més de dues hores i el públic no va parar de riure. Tot un èxit en l’aspecte recaptatori, humà i de diversió”.

Antonio Cabrera, president Hipofam

Finançar la investigació de la malaltia

Els diners es destinaran a la segona fase del projecte d’investigació de la malaltia, que es va iniciar ara fa quatre anys al Centre d’Investigació de la Vall d’Hebron. L’entitat finança el sou d’una investigadora que dedica vuit hores diàries a l’avenç i coneixement de la hipomagnesèmia. El projecte també rep el suport del Ministeri d’Economia, a través del Fons d’Investigacions Sanitàries.

Fins al moment, s’ha pogut desenvolupar un mapa genètic dels infants afectats. La investigadora ha de processar, ara, la informació per cercar patrons de comportament de la malaltia i saber els agents implicats en la seva evolució, amb l’objectiu de trobar un fàrmac o un tractament per alentir-la o aturar-la.

Aquest proper dissabte, 11 de maig, Hipofam lliurarà un total de 15.000 al projecte d’investigació, en el marc de la Jornada sobre Hipomagnesèmies Hereditàries que tindrà lloc a la sala d’actes de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron. “En aquests quatre anys, Hipofam ha aconseguit aportar uns 90.000 euros, gràcies a donacions i activitats benèfiques com les d’aquest diumenge passat”, ha dit Cabrera.

Antonio Cabrera, president Hipofam

Què és la hipomagnesèmia?

La hipomagnesèmia és una malaltia renal, hereditària i molt poc freqüent, que afecta una persona de cada milió. La mutació d’un gen, tant al pare com a la mare d’un infant, pot causar una reabsorció de magnesi i calci, que s’acumulen al ronyó. El calci degrada la funció renal i pot obligar a un trasplantament o diàlisi. Pot afectar els infants des de ben petits: els casos més sensibles, perquè és quan els sistemes immunològics són més potents i rebutgen més fàcilment un ronyó trasplantat. La malaltia també pot generar problemes visuals, moltes diòptries i visió molt perifèrica.