Jordi Cabré presenta a la Biblioteca ‘Digues un desig’, segon en vendes per Sant Jordi

992
Presentació de 'Digues un desig', de Jordi Cabré
Presentació de 'Digues un desig', de Jordi Cabré

L’escriptor, periodista, advocat i analista polític Jordi Cabré va passar aquest dilluns per la Biblioteca Martorell per parlar de la seva darrera creació literària: Digues un desig. Una novel·la amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi 2018, i que narra una història que barreja realitat i ficció a través de les experiències del protagonista, un reconegut escriptor. L’acte l’organitzava Òmnium Cultural de Martorell.

Barcelona i Cadaqués es reparteixen els escenaris a Digues un desig. A la capital hi viu “un escriptor que entra en una llibreria el dia de Sant Jordi i que veu que a l’apartat de novetats hi ha un llibre amb la seva fotografia i el seu nom a la coberta, que està escrit en primera persona, que ell no ha fet i que parla de la seva vida”, explica Cabré.

A partir d’aquí, apareixen dues veus: “Una, la de l’escriptor, que viu a la Barcelona de l’any 2026, amb la Sagrada Família acabada, i que escriu de manera molt angoixada”. L’altra veu és “la que no reconeix com a certa. Arriba des d’un Cadaqués que ja és un desig o somni per si sol, un lloc de sensualitat, somnis, llibertat, vacances… una mena de república de la bellesa i del surrealisme”. Són “dos ‘jo’ que es fan la punyeta constantment”.

Jordi Cabré, autor de 'Digues un desig'
Presentació de 'Digues un desig', de Jordi Cabré
Presentació de ‘Digues un desig’, de Jordi Cabré

Amb Digues un desig, Cabré diu estar “especialment content de guanyar el premi Sant Jordi” després de dos intents amb Rubik a les palpentes (2004) i Després de Laura (2010), finalistes. “Crec que aquesta és la millor que he fet, la més rodona i que parla per si sola”. Una història que, per l’autor, fa un joc entre “la realitat i la ficció, la veritat i la mentida. Reivindica el poder de la ficció i el relat en un moment en què tots estem molt obsessionats amb la realitat, i ens posa un punt d’humilitat a tots”.

Jordi Cabré, autor de 'Digues un desig'

L’obra ha estat la segona més venuda el darrer Sant Jordi pel que fa a llibres de ficció: “la venda sobretot interessa als editors, i a mi m’interessa que es llegeixi”, però valora satisfactòriament que “la setmana passada fos el desè llibre més comprat a l’estat” i, sobretot, “que una productora anglesa hagi comprat els drets per a fer-ne una sèrie. Em fa molt feliç”. Fets que demostren que “és un llibre que els lectors devoren molt ràpid, en tres o quatre dies, però hi dediquen moltes hores, perquè demana atenció per seure i gaudir-lo. Hi ha molta sensualitat, molta estètica i molt d’art”.

Jordi Cabré, autor de 'Digues un desig'