Del 5 al 29 de novembre, la Regidoria d’Igualtat commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista (25N). Sota el lema ‘Lliures de violències masclistes’ organitza diverses activitats per a totes les edats amb la voluntat de seguir fent pedagogia i acabar amb aquesta xacra.
La regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, ha dit que el 25N recorda “les lluites, les vides i les històries de dones de tot el món. És un dia per a reflexionar sobre una realitat que no podem ignorar, i que afecta milions de dones i nenes que viuen sota el pes de la violència i la discriminació. La violència de gènere no té fronteres i continua sent una de les injustícies més esteses a tot el món”.
“Hem d’actuar els 365 dies de l’any i, en aquest dia, recordar que cada acció conta. Des dels petits gests de respecte i empatia en la vida diària, fins a les polítiques públiques que protegeixin i apoderin les dones. Com a societat, reconèixer que tenim un deute pendent per a actuar amb decisió i aconseguir aquest canvi que necessitem. Aquest dia ha de ser també un compromís ferm de construir una societat on cada dona i cada nena pugui viure sense por i amb dignitat”.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
Les activitats del 25N s’iniciaran aquest dimarts, 5 de novembre, a les 17.00h, amb la xerrada ‘Els micromasclismes en la cultura popular’. Tindrà lloc a l’Esplai de Gent Gran de Buenos Aires, a càrrec de la psicòloga i responsable del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de Martorell, Carme Cordón. Bromes, cançons i acudits del passat ens parlaven, en realitat, de violència i denigraven descaradament a la dona. Una reflexió sobre aquestes violències invisibles que ajudarà a trencar-les i a fer que no perpetuïn.
Divendres, 8 de novembre, es parlarà de ‘Violència vicària. Quan fills i filles es converteixen en camp de batalla’. Serà a la Biblioteca Francesc Pujols, a les 18.30h, a càrrec de Glòria Ortega, jurista experta en Dret Civil i en assistència a víctimes de violència de gènere, professora, autora i coautora de diferents llibres i articles.
‘Tots els cossos són macos’ és l’activitat prevista per dimarts, 12 de novembre, exclusiva per als usuaris del Centre Especial de Treball Can Cases i del Centre Ocupacional de Can Serra. Es farà als jardins de l’Enrajolada, a les 10.00h. L’impartirà Pili Pico, artista experta en costura i creadora del projecte ‘Les Mandarines’, monitora sociocultural i activista. En col·laboració amb l’associació d’Artistes Plàstics de Martorell. El taller acabarà amb la creació de postals per al projecte ‘08760 Post Art’.
Dimarts, 13 de novembre, ‘Violència estètica, una aproximació des de l’art’, a les 10.00h, al Centre Cultural, també a càrrec de Pili Pico i Artistes Plàstics. Una forma pràctica d’aproximar-se a la violència estètica, tenint en compte la diversitat cultural. Taller obert a tothom i especialment dissenyat per a dones amb barrera idiomàtica. L’activitat culminarà amb la creació de postals per al projecte ‘08760 Post Art’.
A l’Escola Mercè Rodoreda es farà divendres, 15 de novembre, a les 17.30h, el conta conte El lleó lluminós. Una oportunitat per reflexionar, aprendre i prevenir l’abús sexual infantil. Anirà a càrrec de Cristina Portal, psicopedagoga especialitzada en prevenció de violències masclistes i abús sexual infantil. Proposta apta a partir dels 5 anys d’edat, en col·laboració amb l’AFA de l’Escola Mercè Rodoreda.
‘Món virtual i violències. Sabem protegir els nostres fills i filles?’ és la xerrada que tindrà lloc al Centre Cultural dissabte, 16 de novembre, a les 12.00h. L’impartirà l’associació Dones Tech i l’associació Alias, especialitzades en prevenció de violències masclistes a través de les xarxes socials i la tecnologia. Una xerrada adreçada a famílies de noies i nois adolescents. L’objectiu serà reflexionar i entendre a quines violències estan exposats els i les adolescents quan es mouen en el món virtual, quantificar-les i, sobretot, entendre què es pot fer per evitar-les.
Diumenge, 17 de novembre, hi haurà el taller de còmic ‘Dibuixades i diverses’ al Muxart Espai d’Art, a les 11.30h. Adreçada a famílies amb infants a partir de 9 anys, proposa als participants la creació d’un personatge femení fora dels estereotips estètics. El personatge acabarà convertint-se en la protagonista d’una tira de còmic, seguint els principis de la narrativa gràfica. Una activitat vinculada a l’exposició temporal Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores del còmic. 1910-2022.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
Al Centre Cultural, dilluns, 18 de novembre, a les 10.00h, es farà el ‘Mapatge corporal: una tècnica de reflexió col·lectiva entorn la violència ginecològica-obstètrica’. A càrrec de Serena Brigidi, doctora en Antropologia Mèdica, professora, investigadora i presidenta de OVO Espanya (Observatori sobre la Violència Obstètrica). La majoria de vivències viscudes al llarg de la vida reproductiva i sexual, acaben afectant la salut psicofísica i emocional amb conseqüències que, en certs casos, mai s’acaben resolent. A través de la tècnica del mapatge corporal, reflexionaran col·lectivament sobre la violència ginecològica-obstètrica.
Dilluns, 18 de novembre, es podrà participar al taller ‘Les fotografies narratives ajuden a explicar la violència ginecològica-obstètrica’, a les 18.30h. També el farà la doctora Serena Brigidi amb l’objectiu de reflexionar sobre la violència ginecològica-obstètrica gràcies a la tècnica de les fotografies narratives. S’abordarà la salut reproductiva i sexual en tots els seus aspectes, des de la primera regla fins la menopausa, passant pel part, post part i lactància.
El programa Cap i cor de Ràdio Martorell 91.2 FM se suma a la commemoració del 25N amb l’emissió del programa Desintoxicar-se de relacions tòxiques, dimarts, 19 de novembre, a les 19.00h. Mari Carme Rodríguez entrevistarà Marian Ponte, psicoterapeuta holística experta en narcisisme, atenció plena i tècnica EMDR i reflexionaran juntes al voltant de les relacions humanes i concretament de parella.
Dijous, 21 de novembre, Mari Carme Rodríguez, coach sistèmica especialitzada en lideratge conscient impartirà el taller ‘Jo i el plaer com a prioritat’ al Centre Cultural, a les 18.30h. Es treballarà l’apoderament femení, destacant els aspectes positius de la vida, no deixa lloc a tot allò que és potencialment nociu. S’explorarà el plaer en la seva totalitat i en plural, fins veure’l com a aliat i com un factor clau en la protecció contra molts tipus de violència masclista.
A les Instal·lacions Esportives Municipals (IEM), dissabte, 23 de novembre, a les 10.00h, es desenvoluparà el Taller d’autodefensa femenina de l’Associació Esportiva Martorell Nihon Tai-Jitsu. Informació i inscripció al correu marnitai@hotmail.es o al telèfon 685 55 76 77.
‘Dones i patriarcat a l’Índia rural del sud’ és la conferència prevista a El Círcol dissabte, 23 de novembre, a les 19.00h. Roger Garcia, professor de la Universitat de Girona, i Anna Amado Bernardino, membre de les associacions Vedanthangal Sangam i Indian Futures, parlaran de la violència patriarcal a l’Índia rural i dels projectes que l’associació Vedanthangal Sangam-Projecte Laia desenvolupa amb les comunitats dàlits amb el suport de l’Ajuntament de Martorell. Al final de la xerrada s’inaugurarà l’exposició fotogràfica i artística Índia rural, Índia urbana, dels artistes Pep Àvila i Michelle Fine. La mostra es podrà visitar a El Círcol fins al 14 de desembre.
Diumenge, 24 de novembre, de 12.00 a 14.00h, hi haurà una visita dinamitzada a l’exposició Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores del còmic. 1910-2022 al Muxart Espai d’Art. L’exposició explora les maneres en què ha estat representat el cos de la dona en el còmic des d’inicis del segle XX fins a l’actualitat. Un recorregut que posa en evidència com l’estereotip patriarcal ha sotmès les dones als rols de gènere i ha abusat del seu cos com a reclam comercial. L’exposició també vol mostrar l’alliberament i l’apoderament quan les autores poden expressar-se lliurement.
L’acte institucional serà dilluns, 25 de novembre, a les 12.00h, a la plaça de la Vila. Un acte de conscienciació i rebuig institucional contra tota forma de violència envers les dones i les nenes, amb la lectura del manifest i actuació musical, amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música.
El mateix 25N, el Martorell Gimnàstic Club se sumarà a la lluita contra la violència masclista i presentarà a través del seu Instagram @martorellgc un vídeo de sensibilització. També es convida als comerços de Martorell a decorar els seus aparadors amb elements de color lila, reivindicant així el seu rebuig contra les violències envers les dones. I als veïns i veïnes a decorar els balcons amb detalls liles per sumar-se aquest acte reivindicatiu, pacífic i participatiu i dir no a les violències contra les dones.
Dimarts, 26 de novembre, el programa Cap i cor de Ràdio Martorell 91.2 FM entrevista, a les 19.00h, Àngels Córcoles, psicoterapeuta i coach transpersonal creadora del mètode ‘Rehaz tu vida’. Quines són les principals fases de recuperació d’una relació tòxica? Quines eines es tenen per sortir-ne? La teràpia és un procés que ajuda a posar ordre i límits, a superar les pors i finalment a recuperar el protagonisme de la pròpia vida.
Desokupar el cuerpo és el llibre de Marika Vila que es presentarà dijous, 28 de novembre, a les 18.30h, a la Biblioteca. Vila en aquest llibre, realitza una tasca de visibilització de l’aportació de les autores al còmic espanyol, des de les pioneres fins a les joves contemporànies. Així mateix, efectua una crítica en la representació de les dones i dels seus cossos, allà on perpetuava una clara mirada cosificadora.
Divendres, 29 de novembre, a les 12.00h, es presentarà el nou Protocol Municipal per l’Abordatge Integral de les Violències Masclistes. Serà a la Casa de Cultura de la Vila a càrrec del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Martorell.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
Bústies de color lila per recollir experiències de violència masclista
Una vintena de bústies de color lila recordaran a la ciutadania que Martorell vol ser un municipi lliure de violències masclistes. “S’instal·laran de forma permanent en les principals instal·lacions municipals i en els instituts. La finalitat és recollir experiències de violència masclista per facilitar-ne la seva identificació i promoure els serveis que s’ofereixen des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)”, explica la regidora d’Igualtat.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
A la bústia “serà ben visible el telèfon de la Línia d’Atenció Contra la Violència Masclista 900 900 120. Un servei gratuït i confidencial que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones o dubte relacionat amb aquesta temàtica”, incideix Márquez.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües i disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari.