Inaugurada ‘Quan parles fas màgia’, que promou el voluntariat lingüístic català

714
Exposició 'Quan parles fas màgia', del SLC

El vestíbul del Complex Educatiu de Torrent de Llops acull fins l’11 de novembre l’exposició Quan parles fas màgia, inaugurada aquest migdia. Es tracta d’una mostra itinerant, organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i que promociona la campanya del Voluntariat per la Llengua (VxL). En l’edició actual s’ha incrementat el número de parelles lingüístiques a Martorell, fins a un total de 60.

A l’acte hi han assistit unes quaranta persones, la majoria participants d’aquesta campanya de foment de l’ús social del català a partir de trobades setmanals entre un voluntari catalanoparlant i un aprenent, molt sovint una persona nouvinguda. Hi han intervingut als parlaments l’alcalde Xavier Fonollosa; el director del Servei Local de Català (SLC) de Martorell Marc Piera i el també responsable i regidor de l’Ajuntament, Andreu González.

“Per viure en normalitat a Catalunya és important saber parlar català”, ha destacat l’alcalde, qui ha lloat la tasca de voluntaris i aprenents i la feina que fa el SLC: “a Martorell és on tenim més inscrits de tot el Consorci, i això és molt bo. No només per aprendre al llengua, sinó per fer una relació social i que la integració sigui molt més ràpida”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Exposició 'Quan parles fas màgia', del SLC

En l’actual edició del VxL s’han format 60 parelles “un 50% més que l’any passat”, comenta González. Sigui o no un fet circumstancial, demostra que és “un programa exitós de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat”. Així, des de 2003, ha format més de 165.000 parelles arreu de Catalunya.

González afegeix que, en el cas de Martorell, “ja s’han format més de 500 parelles lingüístiques. Per tant, hi han participat unes mil persones”.

Andreu González, responsable del SLC

Set plafons de lona presenten el programa i posen cares i exemples reals de persones que fa poc temps que viuen al nostre país i que estan aprenent a parlar català gràcies al VxL. “Sovint se’ns coneix pels cursos de català que fem, però no tant pel VxL. Aquesta exposició intenta reequilibrar el missatge comunicatiu que tenim des del CPNL, i posar en coneixement que el foment de l’ús social del català forma part de la nostra feina”, comenta Marc Piera.

Marc Piera, director del SLC

Durant la inauguració també hi han intervingut voluntaris i aprenents, que han compartit la seva experiència. En acabar, s’ha fet una fotografia de família.