Els inicis i el futur de la televisió catalana al llibre ‘Com TV3 no hi ha(via) res’ de Salvador Alsius

660
Presentació 'Com TV3 no hi ha(via) res' de Salvador Alsius

Salvador Alsius, un dels rostres més populars de la televisió catalana, ha passat aquesta tarda per la terrassa de la Biblioteca Martorell per presentar Com TV3 no hi ha(via) res (Pòrtic Edicions). El periodista hi fa un exercici de memòria de la creació i la consolidació de la cadena, amb reflexions sobre aspectes periodístics, polítics i lingüístics d’aquell projecte. L’acte ha estat conduit per l’escriptora martorellenca Teresa Amat i la tècnica de Cultura, Josefina Canals.

Com TV3 no hi ha(via) res, recull el clima humà, les decisions, els dubtes, els encerts, els errors i l’entusiasme creatiu que va fer possible l’aparició de TV3 en un context de bloqueig hostil. El perfil dels protagonistes i les anècdotes més inesperades permeten reviure i entendre un model d’èxit que ha marcat tants ciutadans.

“Poder participar al projecte primigeni de TV3 va ser un regal professional, d’aquells que t’arriben un cop a la vida. Naixia enmig de moltes reticències polítiques i de tota mena, però immediatament es va veure que seria una televisió amb cara i ulls. Va ser molt gratificant formar-ne part”, ha reconegut Alsius.

Salvador Alsius, periodista i autor del llibre

Al seu dia, TV3 va renovar la televisió d’Espanya, després ho van fer les cadenes privades i ara són les noves tecnologies les que estan canviant el panorama audiovisual d’una manera que Alsius analitza amb lucidesa.

“Només hi havia Televisió Espanyola en dos canals. TV3, abans de ser bona i de ser catalana, va ser, simplement, una tercera opció i això ja era molt important. Es va demostrar que era una televisió altament innovadora, pel que fa als llenguatges audiovisuals. La gent la va veure com a pròpia, ja que no se sentia reconeguda en la televisió de l’època. De cop i volta, apareix una televisió que parla del que passa al món però també del que passa a prop”.

Salvador Alsius, periodista i autor del llibre

Alsius ha volgut aclarir que el títol del llibre no fa referència a que la televisió d’abans era millor que la d’ara. L’actual ha millorat ha millorat en molts aspectes, sobretot en el tecnològic, però ara hi ha més oferta que als anys 80.

Salvador Alsius, periodista i autor del llibre

Per aquest motiu, el periodista creu que “s’han de pensar fórmules noves perquè la televisió és un mitjà en obsolescència clara. La mitjana d’edat d’espectadors de televisió és altíssima. Per tant, cal potenciar el consum a la carta; el poder veure el que jo vulgui, quan vulgui i allà on vulgui. Ha d’aparèixer una nova generació de creatius i ha d’haver audàcia política per fer-ho possible. En definitiva, el que TV3 va suposar en el seu naixement de rupturista s’ha de transmutar a la situació actual”.

Salvador Alsius, periodista i autor del llibre

Salvador Alsius (Barcelona, 18 de juliol de 1948) és un presentador de televisió i periodista català. És llicenciat en Ciències Econòmiques i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Va ser degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre 1997 i 2001, i des del 1975, imparteix classes a la UB i a la UPF.

Ha treballat a diversos mitjans de la premsa escrita com el setmanari El Món, Diario de Barcelona, El Periódico i l’Avui. També ha treballat a TVE-Catalunya, on va dirigir Memòria popular i a Televisió de Catalunya, on ha presentat els programes Telenotícies Migdia, on es va fer popular la seva secció del santoral, Telenotícies Cap de setmana, Telenotícies Nit, La Revista, Blanc o negre i La caixa sàvia. Des del juliol de 2014, és membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.