L’Ajuntament inicia els tràmits per convertir dues finques de La Vila en habitatges de protecció oficial de lloguer

1559

L’Ajuntament de Martorell dona el tret de sortida al procediment per desafectar dues finques, de titularitat municipal, situades a La Vila. La finalitat de l’operació és la construcció d’habitatges de protecció oficial en règim de lloguer. Aquesta mesura es va portar d’urgència ahir a la sessió del Ple Municipal i va ser aprovada per unanimitat de les cinc forces polítiques.

Les dues finques, contigües, se situen als números 85 i 87 del carrer de Lloselles -amb façana oposada a la plaça de la Vila, al 50 i 52- i disposen d’una superfície de 92,28 m² i de 145 m², respectivament. En el moment present es trobaven sense cap ús. L’Ajuntament les va adquirir fa un temps per reforçar la seva posició com a agent principal a l’hora d’evitar la degradació del nucli antic.

L’alcalde, Xavier Fonollosa, va explicar que “ara procedim a la desafectació d’aquestes finques de domini públic per afectar-les com a patrimoni municipal de sòl, amb l’objectiu de produir habitatges de protecció oficial en règim de lloguer”, incorporant-les a l’inventari del patrimoni municipal de sòl i d’habitatge.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa apuntava que aquesta és “una solució per regenerar el teixit arquitectònic del parc d’habitatges del nucli antic”, i que cal “reinvertir els diners obtinguts en el patrimoni municipal de sòl, per exemple, en comprar habitatges antics per a construir habitatges, sempre respectant la tipologia de nucli antic i els paràmetres urbanístics”.

I afegia que “malauradament per molts ciutadans no és tan fàcil obtenir els diners per comprar un habitatge de protecció oficial”, justificant així el règim de lloguer social: “Apostem per aquesta línia, que crec que és bastant compartida per tots els grups municipals”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’oposició va donar suport a la mesura. Lluís Tomás (PSC) va destacar que el seu grup “ja havia preguntat en diverses ocasions per la situació d’aquestes finques”, va dir que era “una bona opció” i va encoratjar el govern “a explorar altres casos en la mateixa situació entre el portal d’Anoia i el pont del Diable”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

La portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz, també va dir que “hi estem d’acord. Fa molts anys que ho demanem, som grup molt actiu per reclamar i fer propostes”. Ruiz va consultar per la urgència del punt i va demanar al govern “una col·laboració més estreta, en això estem en la mateixa línia”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

Per al regidor d’ERC Soulimane Messaoudi, “aquesta és la via per solucionar la mancança d’habitatge social i per donar resposta a la gran demanda que tenim al poble i a una situació greu”. Va afegir que “com a partir republicà ens tindran sempre al costat en aquest tipus de mesures”.

Soulimane Messaoudi, regidor ERC

El portaveu de C’s, Juan José Pérez, va aplaudir la iniciativa: “Estem d’acord que aquestes finques es dotin per a lloguer públic”, ja que “és una de les millors mesures per al control dels preus del lloguer”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

Altres punts de l’ordre del dia

El Ple va acordar que Martorell s’adhereixi al 4t Pla Transversal de Polítiques Feministes del Baix Llobregat 2021-25. Un conjunt d’accions a desenvolupar des d’ajuntaments i Consell Comarcal per promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes, abordant línies estratègiques com ara les polítiques públiques feministes; les violències contra les dones; els valors feministes i l’economia, el treball i la formació. Hi van votar a favor Junts per Martorell; PSC; Movem i ERC, mentre que C’s es va abstenir.

També es va aprovar, per unanimitat, l’adhesió al Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere del Baix Llobregat 2020-24. Un projecte per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, mitjançant polítiques públiques i mesures que possibiliten la promoció de la igualtat i la no discriminació de persones LGTBI.

Va rebre llum verda una moció de Movem Martorell i PSC en commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola -amb el suport de JxM i ERC i l’abstenció de C’s-.

D’altra banda, l’Ajuntament demanarà a les entitats financeres que reforcin els recursos per atendre la gent gran i altres persones amb dificultats per a la realització d’operacions telemàtiques, per a que els puguin oferir alternatives presencials. Va ser en una moció conjunta dels cinc partits.

També per unanimitat es va aprovar una moció del PSC per preservar les activitats culturals durant el nou confinament comarcal.

Finalment, el Ple va fer una declaració institucional en favor d’un pla de reindustrialització de país que freni el degoteig de tancaments, deslocalitzacions i empobriment del teixit industrial de Catalunya.