Isona Passola: “De tot bon llibre en pot sortir una bona pel·lícula”

1914
Inauguració de la 39a Fira del Llibre. Isona Passola
Inauguració de la 39a Fira del Llibre. Isona Passola

La directora de cinema, productora i guionista Isona Passola ha inaugurat aquest dimecres la 39a edició de la Fira del Llibre de Sant Jordi posant en valor la lectura i relacionant-la molt directament amb el cinema. L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que Martorell és una de les poblacions catalanes més lectores i el regidor de Cultura Sergi Corral ha lloat l’organització, el Gremi de Llibreters. La fira romandrà oberta als baixos del Centre Cultural fins el diumenge 23 d’abril.

Passola ha vingut a Martorell per reivindicar que hi pot haver una gran química entre la literatura i el cinema. En primer lloc, s’ha referit a la fira: “entrar en un indret com aquest i sentir aquesta olor de llibres dispara l’adrenalina. Llegir un llibre pot ser un dels moments més plaents a la vida, una de les coses que dona més sentit a l’intel·lecte”.

Isona Passola, directora de cinema, guionista i productora.

Després, Passola ha posat en relació ambdós gèneres artístics i ha afegit que “d’un bon llibre en pot sortir una bona pel·lícula”. La cineasta ha produït recentment Incerta Glòria, un film d’Agustí Villaronga basat en la novel·la de Joan Sales: “les crítiques han sigut molt bones fins ara i ja l’han vista més de 100.000 persones. Aneu a veure-la aviat, que el cinema americà empeny molt fort per treure-la de les sales!”.

Fonollosa: “Som un dels pobles més lectors de Catalunya”

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que “Martorell és un dels pobles més lectors de Catalunya. Des del Departament de Cultura de l’Ajuntament hem fet i seguim incentivant que la gent llegeixi. Des de fa dos anys tenim una gran biblioteca, però l’important és que hi afegim un munt d’activitats i fomentem entre els més petits l’hàbit de la lectura, per exemple amb el Concurs dels Superlectors”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell.

Corral ha afegit que “aquesta fira i les celebracions de Sant Jordi són un referent no només per Martorell, sinó per a les poblacions veïnes” i ha agraït “al Gremi de Llibreters de Martorell el gran esforç que fan per muntar una fira com aquesta cada any. Fa un mes i mig que hi treballen”.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell.

El membre del Gremi de Llibreters Francesc Querol ha descrit com a “aventura deliciosa” l’experiència de tornar a organitzar aquesta cita literària. “Nosaltres ens hem cregut plenament que Martorell és un dels pobles amb més afició a la lectura, i per això fem aquest esforç”. La mostra serà oberta tots els dies, de 10.00 a 22.00h, i oferirà més de 10.000 exemplars per a petits i grans de tot tipus de gèneres i orígens, entre els quals no hi falta una àmplia representació d’autors locals.

Francesc Querol, membre del Gremi de Llibreters de Martorell.

Xerrada a la Biblioteca i espectacle infantil a la plaça de les Cultures

L’arrencada de la Fira de Sant Jordi ha continuat amb la xerrada que ha fet Passola a la Biblioteca Martorell titulada ‘Les adaptacions literàries del cinema’, en la qual ha recomanat que “la pel·lícula basada en un llibre ha de ser complementària i tenir personalitat pròpia, només cal explicar-ho d’una manera visual, i aleshores pots fer pel·lícules de tot”.

Isona Passola, directora de cinema, guionista i productora.

Anteriorment, l’animador i cantant Jordi Tonietti ha amenitzat la tarda a petits i grans a la plaça de les Cultures amb l’espectacle familiar Ara t’ho explico!